Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen gezien vanaf het spoor. Archieffoto Tom Valstar/fotomeulenhof

'Groen' Gloeilampplantsoen Eindhoven ruimen mag nog even niet

EINDHOVEN - Het Eindhovense Trefpunt Groen spreekt van een illegale actie waardoor het ecosysteem van het Gloeilampplantsoen ernstig verstoord wordt. Maar volgens projectontwikkelaar Atom Zhou loopt het allemaal niet zo'n vaart. In zijn opdracht was een aannemer maandag begonnen met het onkruidvrij maken van het Gloeilampplantsoen bij station op Strijp-S, meer niet.

Wie van de twee er gelijk heeft, moet nog blijken. Feit is in ieder geval wel dat het werk met enkele bulldozers op last van een inspecteur van de afdeling toezicht en handhaving is stilgelegd. Eerst moet juridisch goed uitgezocht worden wat er precies aan de hand is.

"Voor het ruimen van onkruid op die plek is een ontheffing van de gemeente nodig", stelt Joop van Hout van het Trefpunt Groen zeer stellig. "En die is er niet."

"Alle bomen blijven staan. Maar het onkruid rondom de bomen wilde ik laten weghalen, evenals de wildgroei aan struiken vlakbij de bomen", zegt Zhou, eigenaar van het voormalige parkje op Strijp-S. "Volgens mijn advocaat heb ik daar geen vergunning of ontheffing voor nodig."

De Haagse ondernemer wil op het Gloeilampplantsoen een complex met appartementen, een hotel met conferentieruimten, kantoren, winkels en horeca bouwen. Een vergunning daarvoor krijgt hij niet van de gemeente: die maakt een nieuw bestemmingsplan.