Volledig scherm

GroenLinks: Cameratoezicht nodig in milieuzone binnenstad Eindhoven

EINDHOVEN - Er is cameratoezicht nodig om te controleren of het vrachtverkeer in de Eindhovense binnenstad zich wel aan de regels houdt. De Eindhovense afdeling van GroenLinks stelt voor die cameracontrole in te voeren.

Vrachtauto's en busjes die te te veel fijnstof uitstoten mogen eigenlijk het centrum van Eindhoven niet in. Maar nu wordt daar niet of nauwelijks op gecontroleerd omdat dit te arbeidsintensief werk is.

Door middel van cameracontrole op nummerborden van autoverkeer dat de binnenstad inrijdt kan dat probleem opgelost worden, zo is de overtuiging van Rik Thijs, fractievoorzitter van GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad.

Het voorstel om over te gaan tot de cameracontrole staat in een discussienota van de partij die vrijdag is gepubliceerd. Die nota gaat over het terugdringen van de uitstoot van (ultra-)fijnstof in de stad.

Dat is volgens de partij hard nodig, omdat de gezondheidsschade door fijnstof erg groot is: op het platteland door intensieve veehouderij en in de stad door met name het autoverkeer.

Scooters weren van fietspaden
Behalve handhaving van de regels in de milieuzone in het centrum van Eindhoven stelt GroenLinks ook voor voortaan scooters te weren van de fietspaden in de stad. Uit onderzoek van Milieudefensie blijkt dat scooters met een verbrandingsmotor vele malen meer uitstoot produceren dan vrachtauto's. Als scooters voortaan op de weg rijden in plaats van op het fietspad neemt de hoeveelheid fijnstof die fietsers inademen fors af.

Een derde troef van GroenLinks is het stimuleren van het elektrisch vervoer: daarin zou de gemeente zelf het voortouw moeten gaan nemen.

De nota is op 4 oktober onderwerp van een stadsgesprek in het gemeentehuis, aanvang 20.15 uur.