Volledig scherm
© Taina Monteiro

Hajraa voortaan weer tot 3.00 uur 's nachts; precedent voor meer 'late' feesten in Eindhoven

EINDHOVEN - Het Eindhovense college wil het evenementenbeleid zo aanpassen dat Hajraa zijn twee feestavonden weer tot 3.00 uur mag laten duren. Dat besluit vormt wel een precedent voor andere evenementen in Eindhoven.

Het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente perkte drie jaar geleden de eindtijd van Hajraa - een sport- en feestweekend van de gelijknamige studentenvolleybalclub - in van 3.00 uur naar 1.00 uur 's nachts. Hajraa heeft hier vorig jaar tegen geprotesteerd bij de gemeenteraad en vond gehoor: de raad stond een 'pilot' toe, waarbij de effecten zijn onderzocht. In het weekend van 10 tot en met 12 juni was het zover. Omwonenden van de TU/e hebben geen overlast ervaren van Hajraa, zo concludeert het college nu, ondanks de late eindtijd.

Uitzondering
In het evenementenbeleid staat dat de eindtijd in het centrum (binnen de ring), Kennedylaan en TU/e-terrein tijdens het weekend standaard 1.00 uur is. Er zijn meer organisatoren van feesten die een latere eindtijd wensen, en het college houdt er rekening mee dat zij straks ook een aanvraag indienen. Juist om die reden zei het college vorig jaar dat het niet wilde meewerken aan een uitzondering voor Hajraa. Maar de raad zette toen toch door.

Afwijken
Verantwoordelijk wethouder Jakob Wedemeijer meldt nu dat hij andere aanvragen niet gaat proberen te blokkeren. In plaats daarvan wil hij vastleggen dat 'ieder nieuw initiatief om af te wijken van het beleid zal starten met een pilot'. Dus andere feesten mogen in principe ook één keer tot laat in de nacht doorgaan. Als blijkt dat dit niet tot overlast leidt, kan dit zo blijven. Als er wel overlast is, gaan de oude regels weer gelden.

Dat Hajraa geen overlast heeft veroorzaakt concludeert het college uit een enquête die de sportorganisatie zelf onder bewoners van de Woenselse Watermolen heeft gehouden. Én uit het feit dat er slechts twee (tevreden) bewoners de bewonersavond van de gemeente bezochten.