Volledig scherm

Hans en Hans uit Oirschot geloven in doorstart van slijterijketen Mitra

OIRSCHOT - Hans Markus van slijterij Mitra Hans en Hans in Oirschot moet er niet aan denken. "We hebben de afgelopen jaren geen seconde serieus overwogen slijterijketen Mitra te verlaten", zegt de ondernemer. Ook nu niet, nu moedermaatschappij Mitra Holding failliet is verklaard.

"Er zijn verschillende geïnteresseerden die de formule willen voortzetten", weet de Eindhovenaar, die de zaak in Oirschot runt met echtgenoot Hans de Ridder, voorzitter van de Mitra-franchisersvereniging.

Trammelant
Het ging al langer niet goed met Mitra, dat staat voor 'Minder Trammelant'. In 2014 haalde het bedrijf, onder invloed van een zwakke economie, afnemende omzet en accijnsverhogingen, de bezem door de organisatie. Een groot aantal winkels werd - onder gunstige voorwaarden - aan personeel verkocht. Uiteindelijk hield Mitra nog 24 eigen vestigingen en 144 medewerkers over. "Op mindere locaties met dito omzet", zegt Markus. "En die hebben het bedrijf nu de kop gekost."

Want, zo is het betoog van Markus, de 143 franchisers - naast Hans en Hans in Oirschot bijvoorbeeld ook Schuurmans in Aalst, Smolders in Dommelen en Van Bergen in Eindhoven - lopen toch harder voor hun zaak. "Wij zijn bijvoorbeeld zes jaar geleden, zodra het mogelijk werd, ook op zondag open gegaan", zegt de franchiser.

Samen
Hoewel beide Hansen een gemiddelde werkweek van zestig uur hebben, zijn ze na tien jaar in Oirschot – daarvoor runden ze de Mitra in Dommelen – nog steeds enthousiast. En daar verandert het faillissement van de moedermaatschappij weinig aan.

Markus: "Als we 's avonds op de bank zitten is het niet zo van: wie van ons gaat morgen werken? Meer van: gaan we weer lekker samen naar Oirschot?"

Meer zaterdag in het Eindhovens Dagblad of via de digitale krant