Volledig scherm
Een artist impression van de kunststof hartklep die in het laboratorium van Xeltis werd ontwikkeld.

Hartkleppen van biotechnologisch bedrijf Xeltis uit Eindhoven geïmplanteerd bij drie jonge patiënten

EINDHOVEN - Eerder dan verwacht zijn de hartkleppen van Xeltis in Eindhoven voor het eerst geïmplanteerd bij drie jonge patiënten. Het gaat goed met ze en ze zijn al uit het ziekenhuis ontslagen.

Het was al gelukt om met in Eindhoven ontwikkeld materiaal hartweefsel te vervangen. Maar nu meldt Xeltis eerder dan verwacht dat bij drie jonge patiënten hele hartkleppen van het bedrijf zijn geïmplanteerd. Dat is zo succesvol gebeurd, dat de kleppen nu al hun werk doen en de patiënten inmiddels uit het ziekenhuis zijn ontslagen. De kunststof klep van Xeltis werkt zo dat deze zichzelf vervangt door nieuw, lichaamseigen weefsel. Een patiënt hoeft niet, zoals bij andere kunstkleppen, de rest van zijn leven zware medicijnen tegen afstoting te gebruiken.

Aangeboren hartafwijking
De medische ingreep is gedaan in het kader van een klinisch onderzoek onder kinderen met een veel voorkomende aangeboren hartafwijking. Bij de deelnemende kinderen wordt in een openhartoperatie de niet functionerende hartklep vervangen. Bij drie kinderen is daarbij de in het Eindhovense laboratorium van Xeltis gemaakte hartklep gebruikt.

Bij twee patiënten in het kinderhartcentrum in Boedapest in Hongarije en bij één patiënt in het universitair kinderziekenhuis in het Poolse Krakau zijn de Eindhovense kleppen ingebouwd.  De nieuwe hartkleppen worden als zeer veelbelovend gezien. Ze zijn gemaakt van kunststof dat op de TU/e is ontwikkeld.