Volledig scherm
© SH Media

Heel toevallig maakt ASML een nucleair medisch middel

VELDHOVEN - Met lasers waarmee ASML experimenteert, blijken medische radio-isotopen te kunnen worden gemaakt. En dat gaat ook nog eens sneller en schoner dan nu gebeurt in de kernreactoren van energieonderzoekscentrum ECN in Petten.

In de laboratoria was dit voorjaar bij ASML in Veldhoven een eureka-moment, terwijl ingenieurs probeerden met een speciale laser extreem ultraviolet (EUV) licht te maken voor de nieuwste chipmachines. Volgens onderzoeksdirecteur Rob Hartman van ASML werd het vrijkomen van het radio-isotoop Molybdeen-99 tijdens de proeven als bijeffect gemeten. "Toen we later een televisieprogramma zagen waarin Canadese onderzoekers op zoek waren naar dit effect, zeiden we tegen elkaar: dat kunnen wij beter."

Dit soort radioactief materiaal wordt gebruikt bij het maken van scans in ziekenhuizen. Door injectie van het materiaal, dat binnen enkele uren zijn radioactiviteit verliest, kunnen bijvoorbeeld botten, de hartspier, kransslagaders en schildklieren beter in beeld gebracht worden.

Lekkages
Tot nog toe wordt het in kernreactoren gemaakt. Zoals die bij energieonderzoekscentrum ECN in Petten, waar een derde van de wereldproductie plaatsvindt. Die kernreactoren komen echter regelmatig in het nieuws omdat ze al veertig jaar in bedrijf zijn en er mogelijk gevaar voor lekkages van radioactief materiaal is.