Volledig scherm
Hennepkwekerij aan de Varenschut in Helmond © Politie

Helmonds Interventie Team bijt zich vast in criminaliteit

HELMOND - Het Helmond Interventie Team (HIT) had het nog nooit zo druk als in 2015 met het oprollen van 88 hennepkwekerijen. Werpt de volhardendheid zijn vruchten af of is het dweilen met de kraan open? Het HIT, waarin verschillende partijen als gemeente en politie de krachten bundelen tegen criminaliteit en overlast, rolde 88 hennepkwekerijen op, negen meer dan in 2014. 

Uit het jaarverslag blijkt verder dat er vorig jaar 43 woningen, 26 horecagelegenheden, elf bedrijven en twee winkels werden gecontroleerd. Die waren verspreid over achttien acties en daarmee had het HIT het drukker dan de afgelopen jaren.

Ondernemer
Symbolisch voor het werk van het HIT is de zaak rond het Chinees restaurant in Brouwhuis. In het pand werd een paar jaar terug een lijst met overtredingen geconstateerd variërend van slechte hygiëne tot illegale werknemers. Na enkele bezoekjes van het HIT besluit de ondernemer zijn zaak te sluiten. Een nieuwe ondernemer krijgt ook het HIT op bezoek. Wat blijkt? Er wordt een hennepkwekerij aangetroffen. En vorig jaar was het opnieuw raak bij de derde ondernemer. Zijn medewerkers blijken te lange dagen te maken.

Cijfermatig lijkt het erop alsof de overlast ondanks alle inspanningen niet afneemt. Teamleider Peter Knoops prijst juist de volhardendheid van het team. "Vooropgesteld, ik denk dat we criminaliteit nooit moeten accepteren. Regels zijn er om te worden nageleefd. Dat is een speerpunt van onze burgemeester. En als je harder zoekt, vind je meer. Dat wil niet zeggen dat iedereen zich voorheen wel aan de regels hield."

Volgens Knoops neemt de ernst van de overtredingen veelal af. "We zien nu, in Helmond althans, minder excessen dan zes jaar geleden. Dan wist je voor het bezoek aan een restaurant al dat de kans groot was dat er illegalen aan het werk waren. Nu maken we dat zelden nog mee. Er worden wel overtredingen begaan, maar dat zijn wel veel lichtere vergrijpen."