Volledig scherm
Het monument werd gemaakt door Spaan Metaal in Nuenen.

Herculesramp Eindhoven: de ramp zonder einde

EINDHOVEN - De tijd vliegt. Maar niet voor iedereen. Vrijdag 15 juli is het twintig jaar geleden dat een Belgische Hercules op Vliegbasis Eindhoven crashte, met rampzalige gevolgen. Velen zitten er nog mee, sommigen elke dag. Een aantal doet zijn verhaal in de speciale bijlage bij de krant. Onder andere ook een uitgebreide reconstructie van de ramp, met een overzicht van de gemaakte fouten die door vele onderzoeken boven tafel kwamen.

Onverwachte klap
In krant van zaterdag halen verder brandweermannen Mario Habets, Chris Wouters en Eddy Klijs herinneringen op aan die dag. “Toen de rook binnenin het toestel optrok was meteen duidelijk hoe erg mis het was. Het lag vol lichamen.” Ze vertellen ook van de onverwachte klap die ze kregen toen meteen na de redding de brandweer werd verweten dat ze slecht werk hadden geleverd. “We reden die avond terug met een goed gevoel, want ondanks alles hadden we toch mensen levend uit het toestel gehaald. Wij hebben die dag op die plek allemaal gedaan wat we konden, daar twijfel ik nog steeds geen seconde aan.”

Jarenlange revalidatie
Saxofoniste Nicole Adams werd pas drie weken na de crash wakker in een ziekenhuis in Antwerpen. Tot die tijd was ze in coma gehouden en heeft ze lang op het randje gelegen. Ze vertelt over de jarenlange revalidatie, het leren leven met beperkingen en de impact die alles heeft. Pas nu begint de zon weer door te breken in haar leven. „Ik heb tot voor kort alleen maar gevochten. Tegen mezelf, vooral. Tegen wat ik niet kon en toch wilde.” Op de vraag of ze boos is, denkt ze lang na. Op zich wel, op de brandweer: „Ze gaan voor een kat een brandend huisd binnen” Maar de spuitgasten zelf neemt ze niets kwalijk: „Die hebben gedaan wat ze konden.”

Monument
De ramp wordt vrijdag vanaf 14.00 uur herdacht met de onthulling van een nieuw monument, achter het Eindhovense Stadhuis. Sprekers zijn burgemeester Rob van Gijzel, journalist Hans Matheeuwsen en Peter Kempen, die zijn broer verloor. ‘s Avonds wordt een muzikaal eerbetoon gebracht, met twee minuten stilte net na zes uur: het tijdstip van de crash. Betrokkenen zijn dan, als elk jaar, afgezonderd bij het gedenkteken op het vliegveld.

GGD-arts
Wie zich de dag ook herinnert is Eindhovenaar Noud Karssen. Zijn verhaal is exclusief voor deze site. Hij was die dag hoofd van de ambulancedienst en zat op zijn meldkamer toen het nieuws van de crash binnenkwam. Na twee wagens te hebben uitgestuurd ging hij zelf ook naar het terrein en maakte de gruwelijke ontdekking mee. Ook hij moest daarop snel schakelen. Op onverwachte momenten komt die dag nog altijd terug.

Lees de pagina's over de Herculesramp in het ED van vrijdag 16 juli of via onze digitale krant.

Volledig scherm
Op 15 juli 1996 stortte een Belgische militaire Hercules neer op Eindhoven Airport. © Politie
Volledig scherm
De voorpagina van het Eindhovens Dagblad de dag na de ramp met de Hercules op 15 juli 1996.
Volledig scherm
Monument Herculesramp. © Kees Martens/fotomeulenhof
Volledig scherm
Monument Herculesramp. © Kees Martens/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Politie