Volledig scherm
Er werd gisteren in de Eindhovense wijk Achtse Barrier nog druk gewerkt aan de graffiti met de beeltenis van Giuliano Grunberg die op 4 september vorig jaar overleed na een ongeluk.

Herinnering aan Giuliano in vorm van graffiti op stroomhuisje in Eindhoven

EINDHOVEN - Een groot, indringend gezicht in graffiti. Dat knalt sinds vrijdag van het stroomhuisje in het park in de Eindhovense wijk Achtse Barrier. Het gezicht is van Giuliano Grunberg, die vorig jaar bij een ongeval overleed. Het kunstwerk, waaraan vrijdag de laatste hand werd gelegd, was de grote wens van zijn vrienden. "Het trekt veel publiek", vertelt Sven Sanders, één van de makers. "Mensen zijn enthousiast en maken foto's."

"Het is echt mooi geworden", zegt Giancarlo, de oudere broer van Giuliano. "Dit is een plek waar veel jongeren samenkomen." Nadat zij toestemming kregen voor de graffiti zocht Giancarlo contact met de twee kunstenaars die het kunstwerk uiteindelijk maakten. Dat zijn Eindhovenaren Sven Sanders en Pim Bens. "Zij komen ook uit de buurt en vroeger kwamen zij ook hier in het park", vertelt Giancarlo.

Net als Giuliano maakten zij allemaal deel uit van een groep van ruim twintig hangjongeren die een vaste plek zochten in de Achtse Barrier. Ze hingen vooral in de buurt van de Angoulèmehof, wat nog wel eens voor overlast zorgde.

Om die te verminderen, kwamen betrokkenen op het idee gebruik te maken van een mobiele hangplek in het park. Dat werd een zeecontainer, die is omgebouwd tot kunstwerk. Die stond al langere tijd op een gemeentewerf en is in april van dit jaar in het park geplaatst. Veel publiek trekt de ontmoetingsplek echter niet, de jeugd bivakkeert nu vaak op het bedrijventerrein Achtse Barrier.

Ook de herdenkingsplek voor Giuliano was onderdeel van het project. Hij overleed op 4 september 2015 toen hij werd aangereden op de Eindhovenseweg Zuid in Best. 

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
Het stroomhuisje in het park in de Achtse Barrier voorzien van de graffiti. foto's tom valstar/fotomeulenhof