Volledig scherm
De Evolans.

Hermes pakt uit met nieuwe bussen en meer chauffeurs (poll)

EINDHOVEN - 100 miljoen euro aan nieuwe voertuigen, 55 extra chauffeurs en bussen die hun grijze jas verruilen voor Brabants rood-wit. Zuidoost-Brabant staat op het punt om definitief de richting van emissieloos stad- en streekvervoer in te slaan.

Vanaf volgende week zijn de eerste veranderingen zichtbaar. Dan gaat de eerste Hermesbus in het rood en wit de straat op. "Het is de eerste van velen", zo onthulde Hermes-directeur Juul van Hout donderdag. Zijn uiteenzetting van de aan Hermes gegunde openbaar vervoer concessie kreeg donderdagavond de handen op elkaar van regionale raadsleden.

Evolans en Volans

Nog vóór het einde van dit jaar moeten er onder de futuristische naam Evolans 43 hypermoderne elektrische bussen in Eindhoven rondrijden. Voor het streekvervoer worden 65 moderne dieselbussen, de Volans, aangeschaft. Alle nieuwe bussen worden gemaakt door VDL. Het is een opstap naar 2024. In dat jaar moet het hele stad- en streekvervoer elektrisch zijn. Maar zover is het nog niet. Als op 11 december de nieuwe openbaar vervoer concessie Zuidoost-Brabant gaat lopen, treedt ook de nieuwe dienstregeling in werking. Dat betekent dat er op drukke lijnen meer bussen gaan rijden, want Hermes gaat rijden op reizigersaanbod. Op plekken waar de bus nu vaak nog leeg door de straten rijdt, gaan minder of kleinere bussen rijden. Hermes belooft wel dat in elke kern tussen 07.00 en 19.00 uur bussen blijven rijden. Zo wordt in Helmond de flexbus uitgerold in Rijpelberg en Brouwhuis. In Brandevoort heeft Hermes al positieve ervaringen met deze vorm van vervoer.

Volledig scherm
De Evolans.