Volledig scherm
© Ronald Otter

Het fantoom van de Tongelreep en het IJssportcentrum

EINDHOVEN - Natuurlijk, het ligt vooral aan Bianca van Kaathoven zelf. Een gebrek aan communicatie en regie hebben de Eindhovense SP-wethouder de das omgedaan. Maar dat was niet de enige reden dat deze jonge wethouder vorige week woensdag per direct haar ontslag nam.

Nee: daar zit meer achter, klinkt het in en rond de politiek. Van Kaathoven is pootje gelicht door haar ambtenaren. Ze was niet opgewassen tegen met name de ervaren, door de wol geverfde ambtenaren op de afdeling sport die zelf liever de dienst uitmaken.

En het is niet alleen dat: Van Kaathoven had ook nog eens te maken met een door ambtenaren zelf ontwikkeld en gekoesterd 'Plan B' voor het gemeentelijke sportcomplex in de Genneper Parken: zwembadcomplex De Tongelreep en het even verderop gelegen IJssportcentrum.

Familiebad en schaatsbaan

Kort gezegd komt dat Plan B hier op neer. Het IJssportcentrum gaat dicht. En het golfslagbad bij De Tongelreep gaat eveneens op slot. De resterende baden van de Tongelreep worden verbouwd tot een familiebad. En omdat Eindhoven toch wel behoefte heeft aan schaatsbanen wordt op termijn het voormalige golfslagbad omgebouwd tot schaatsbaan. En passant kan dan meteen het Centrum voor gezondheid, sport en bewegen - waarin het Anna Ziekenhuis uit Geldrop en de befaamde sportarts Cees Rein van den Hoogenband samenwerken - flink uitbreiden.

Klinkt intrigerend, zo'n Plan B. Toegegeven, het vergt enige ervaring in complotdenken om de finesses ervan te doorgronden. En zelfs dan nog is het maar de vraag of het klopt dat er zo'n scenario ligt. Want wat zijn de aanwijzingen voor het bestaan van dat plan?

Nou, dat plan lag er deels gewoon. In juli vorig jaar werd dat duidelijk tijdens een commissievergadering, dankzij doorvragen van het inmiddels opgestapte VVD-raadslid Ferry van den Broek.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.