Volledig scherm
© ANP

Het gaat slecht met de natuur in Brabant

EINDHOVEN/HELMOND - Het gaat niet goed met de natuur in Brabant. Het aantal planten- en diersoorten in de Brabantse natuur is ondanks investeringen verder afgenomen.

Vlinders, salamanders, de grutto, de slobeend en de margriet verdwijnen uit beeld. In het bos, op de hei en op akkers en weilanden, overal neemt het aantal plant- en diersoorten af. Zelfs het madeliefje sterft uit. Dat staat in het rapport 'De toestand van de Brabantse natuur 2016', dat de provincie heeft opgesteld.

Contrast
De daling staat in schril contrast met het beleid en alle investeringen die de afgelopen jaren op de natuur zijn losgelaten. Natuurlijk, er zijn hier en daar wat successen geboekt. Zo is de kwaliteit van het oppervlaktewater een stuk verbeterd. Bovendien zijn natuurgebieden op elkaar aangesloten. 'Maar de behaalde successen zijn niet voldoende om de afname die sinds 1950 plaatsvindt te keren. Maatschappij, economie en natuur zijn nog niet voldoende met elkaar in evenwicht', schrijven de onderzoekers.

Oorzaken
Dat de Brabantse natuur achteruit kachelt heeft diverse oorzaken. De opwarming van de aarde, het massale gebruik van bestrijdingsmiddelen, de uitstoot van verkeer, industrie en veehouderij. Maar ook de monoculturen in de grootschalige landbouw. En: huizenbezitters die hun tuin dicht tegelen en zo stad en dorp verstenen, dragen bij aan de neergang.