Volledig scherm
Hoog water bij de Opwettense Watermolen in Nuenen © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Het water verdwijnt, maar de zandzakken blijven (nog even)

EINDHOVEN - De grootste wateroverlast lijkt geleden, maar in de regio gaat de strijd tegen het water door. Met name rond de Kleine Dommel houden zandzakken het wassende water buiten de deur.

"Prima geregeld en geen centje pijn." Met deze woorden relativeert Drieske Brox, uitbaatster van de Opwettense Watermolen de commotie van de afgelopen dagen. "Het weekend was hectisch, maar ook een avontuur. De gasten hebben er niets van gemerkt. Een ook nu houden we het binnen nog steeds droog."

Het begon zaterdag, rond een uurtje of drie. In opdracht van waterschap De Dommel zet een vrachtwagen 25 pallets af bij de Opwettense Watermolen. Op de houten vlonders honderden zandzakken. In no time worden op diverse plekken muren van zakken opgetrokken. Geen moment te vroeg want enkele uren later klotst het water van de Kleine Dommel tegen de drempel. De zandzakken hielden stand. En bij een aanhoudend hoge waterstand perst ook maandagmiddag het riviertje zich met een geweldige kracht onder de raderen door.

Calamiteitenteam
Een paar kilometer stroomopwaarts, inspecteert een calamiteitenteam van het waterschap de situatie bij de Collse Watermolen. Hier geen zandzakken voor de deur. Edwin van Bussel "Deze molen in in het verleden zo gebouwd dat het niet erg is als er water in stroomt. We hebben hier en daar wat zaken omhoog gebracht. Dat is alles. De situatie is vervelend, maar niet ernstig." Verzekeraar Interpolis meldt inmiddels dat particulieren en bedrijven uit heel Nederland zich na de hoosbuien gemeld hebben. De verzekeraar verwacht dat de de schade richting de 2,5 miljoen euro gaat. Volgens landbouworganisatie ZLTO hebben boeren in de regio in ieder geval een strop van één miljoen euro. Er moeten de afgelopen dagen honderden hectares landbouwgrond onder water gestaan hebben, zo meldt een woordvoerder.

KNMI
Het KNMI heeft opnieuw code geel afgegeven voor de regio. Nieuwe hoosbuisen zijn dus niet uit te sluiten. De Waterschappen blijven daarom in opprste staat van paraatheid. Bij De Dommel is het eerder ingestelde vaarverbod op de Reusel ingetrokken, maar dat op de Dommel blijft van kracht. Ook bij waterschap Aa & Maas blijven tientallen inpsecteurs in het veld actief. Zij controleren onder andere of krooshekken niet verstopt zijn. Verder blijven de bergingsgebieden Bakelse Beemden en Diesdonk ontruimd.

Volledig scherm
Volledig scherm