Volledig scherm
Start actie Bouwkundestudenten op TUe in Eindhoven © Ton van de Meulenhof

Heuse megafoon bij actie Bouwkunde Eindhoven

EINDHOVEN – Zelfs een echte megafoon, wel een innovatieve elektronische, werd donderdag ingezet bij de actie van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven tegen een korting op het onderwijsbudget. Zo'n 150 studenten en docenten spraken op het grasveld bij het Bouwkundegebouw Vertigo hun zorgen uit over de gevolgen van het beleid van het College van Bestuur.

De universiteit discussieert over een plan om het geld dat binnenkomt anders te verdelen. Faculteiten die veel onderzoek doen en promovendi begeleiden gaan er op vooruit. Bouwkunde, en dan vooral de creatieve unit Architectuur en Stedenbouw, gaan er op achteruit.

Basisbeurs
"Wij weten hoe het was en hoe er de afgelopen jaren al bezuinigd is op allerlei faciliteiten", zeggen de vijfdejaars studenten Margit van Schaik en Jesper Baltussen. "Bovendien hebben we onze basisbeurs al ingeleverd, met de belofte dat er meer geld kwam voor beter onderwijs. Deze maatregel gaat juist ten koste van de creativiteit in ons onderwijs", aldus Van Schaik.

Hoofddocent dr. Jacob Voorthuis hekelde voor de menigte juist de langzame aftakeling. "Het is als een prachtig gebouw dat langzaam aftakelt. Dat van een elegante dame een oude heks wordt. Dat is de echte tragedie. Studenten én docenten moeten laten zien dat ze dit niet willen."

Begrip
Voorzitter prof. ir. Elphi Nelissen van het faculteitsbestuur van Bouwkunde hield zich op de achtergrond. Zij heeft begrip voor de boze woorden. "De verdeling van het geld gaat uit van een eenheidsworst, terwijl faculteiten heel specifiek zijn. Wij werken bijvoorbeeld vaak in kleine ontwerpersteams met veel begeleiding. Veel faculteiten laten dat doen door promovendi, maar die hebben wij niet. Onze staf kan dat echt niet erbij doen, die staat al heel erg onder druk door eerdere onderwijstaken. " Toch zal zij zich bij een besluit neerleggen. "Maar dat is nog niet genomen", klinkt het strijdvaardig.

Hoogleraar Christian Rapp, voorzitter van de unit Architectuur en Stedenbouw pleit voor maatwerk. "Je moet kijken naar het dna van faculteiten en de balans zoeken tussen onderwijs en onderzoek. Nu wordt bij de ene faculteit een miljoen weggehaald en naar de andere geschoven. Dat is geen verstandig financieel beleid."

Petitie
Maandag 13 juni praat de Universiteitsraad over de verdeling van de gelden. Daar zal ook de donderdag ondertekende petitie overhandigd worden door de faculteitsraad. Thijs de Goede van de raad is blij met het 'signaal' dat de faculteit afgaf met de actie.