Volledig scherm
Jan van Eijk, grondlegger van de mechatronica.

Hightech prijs Martin van den Brink Award naar Jan van Eijk

EINDHOVEN - De tweede Martin van den Brink Award, een prijs voor grote verdiensten in de hightech maakindustrie, is donderdagaovnd naar Jan van Eijk gegaan. Dat gebeurde tijdens een galadiner met 180 deelnemers uit de industrie, in het Evoluon.

Prof. dr. ir. Van Eijk (1951) wordt gezien als de grondlegger van de mechatronica: de combinatie van mechanica met elekronica. Hij deed dat onder meer 30 dertig jaar geleden als technisch directeur van Philips CFT (Centrum Fabrikage Technieken). Mede dankzij zijn werk op het gebied van precisiebewegingen kon onder meer ASML uitgroeien tot wat het nu is. Later was hij ook hoogleraar bij de TU Delft en actief in opleidingen op het gebied van mechatronica.

De Martin van den Brink Award, genoemd naar de technisch topman van ASML, werd in 2012 voor het eerst uitgereikt aan systeemingenieur Erik Loopstra. De grondleggers, onder meer TNO en Brainport Industries, willen met de prijs het belang van de systeemarchitect, die het overzicht houdt bij grote complexe machines, benadrukken.