Volledig scherm
Kees Rijvers op de schouders bij Harry Lubse en Ernie Brandts nadat PSV de UEFA Cup heeft veroverd door Bastia in Eindhoven met 3-0 te verslaan. foto Van de Meulenhof

Hilarische documentaire over PSV's waterballet tegen Bastia

EINDHOVEN - De Franse regisseur Jacques Tati maakte een korte film over de eerste wedstrijd van de UEFA Cup-finale tussen Bastia en PSV in 1978. De documentaire is donderdag te zien in het Natlab in Eindhoven.

Het zijn de meest zinloze acties in de geschiedenis van het internationale voetbal. We schrijven 26 april 1978. Op het verregende veld van SC Bastia staat een man met een bezem. Hij veegt water in een emmertje; een collega leegt die emmer weer in een ton. Even verderop zijn medewerkers van de club in de weer met zandzakken. Maar die absorberen voor geen meter. Het is - kortom - een grote puinhoop, vlak voor de aftrap van de UEFA-cup finale tegen PSV. De wanhopige pogingen van de mannen om het veld speelklaar te krijgen, werken op de lachspieren. Ze zijn met gevoel voor detail in beeld gebracht door de Franse regisseur Jacques Tati. Zijn korte film Forza Bastia '78 gaat over de eerste wedstrijd tussen de Corsicanen en Eindhovenaren: destijds was de finale van de huidige Europa League nog een tweeluik.

Commercieel
Het is een raadsel waarom de legendarische regisseur (1907-1982), vooral bekend van zijn typetje Monsieur Hulot, de opdracht voor de documentaire aanvaardde. Hij kreeg het verzoek van Bastia-voorzitter annex zakenman Gilberto Trigano. De preses was mede-oprichter van de vakantieorganisatie Club Med. "Vermoedelijk werd hij door Club Med betaald. Filmmakers doen soms ook commerciële projecten", zegt fotograaf en cineast Hans van der Meer, onder meer bekend van zijn fotoseries van desolate voetbalvelden. Hij vertoont de film donderdag in het Natlab. 

Forza Bastia '78, donderdag, Natlab Eindhoven, 20.00 uur. Hans van der Meer vertelt vooraf over zijn foto's en films. Na de vertoning zal journalist Frans van den Nieuwenhof op de film en wedstrijd terugblikken. Ook oud-speler Harry Lubse is aanwezig.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
Een still uit de documentaire.