Volledig scherm
© Thinkstock

Hitteplan van kracht voor vier provincies (video)

Het Nationaal Hitteplan is vanaf vandaag in werking voor de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags te beperken en veel in de schaduw te blijven.

Ook moet iedereen er voor zorgen dat het in huis niet te warm wordt: airconditioning, zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte. Weerplaza verwacht dat het vandaag op de meeste plaatsen in het zuiden en oosten 30 graden wordt en morgen plaatselijk zelfs 34 graden. Ook vrijdag is het nog warm. De nacht wordt niet kouder dan een graad of 20.

De meteorologen benadrukken echter dat de warmte niet alleen vakantieplezier en waterpret opleveren, ze waarschuwen ook voor enkele nadelige gevolgen die kunnen optreden. Het gaat dan om verbranden, warmte-uitslag en zonnesteek.

Tropisch
Ook sporters moeten bij hoge temperaturen op hun tellen passen. Daarom gaat het Rode Kruis tijdens de Vierdaagse van Nijmegen waaiers uitdelen met tips om deelnemers en toeschouwers te informeren hoe ze zich kunnen wapenen tegen de hitte.

,,De eerste dag is de meest riskante. Uitdroging ligt op de loer en ook is de hartslag op de eerste dag het hoogst'', zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. ,,Na de eerste dag nemen de risico's op een verstoorde water- en zoutbalans sterk af. Het lichaam past zich aan als het zich meerdere dagen achter elkaar inspant.''

Hoofddeksel
Door de tropische temperaturen moeten de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse ook rekening houden met asfaltbrand. Daarvoor waarschuwt Weerplaza. De meeste wandelaars weten wel dat ze zich moeten insmeren, een hoofddeksel tegen de zon kunnen opzetten en genoeg moeten drinken, maar asfaltbrand is een relatief onbekend fenomeen.

,,Asfaltbrand treedt op zodra het oppervlak waar je overheen loopt extreem opwarmt'', legt een woordvoerder uit. Het veroorzaakt rode vlekken, vaak aan de onderkant van de kuit. ,,De hitte van het asfalt zorgt er langzaam maar gestaag voor dat je huid te heet wordt en er dus verbranding optreedt.''

Blote benen
De beste remedie is volgens hem om niet met blote benen te wandelen, ondanks de hitte. De kuiten insmeren met zonnebrandcrème helpt niet tegen asfaltbrand. ,,Ook is het slim geregeld de schaduw op te zoeken en daar waar mogelijk het asfalt te mijden.''

Volledig scherm
Op de eerste warme dag van deze zomer stelde het RIVM gelijk het hitteplan in werking. Bij natuurbad de IJzeren Man in Eindhoven werd vooral genoten van de zon.