Volledig scherm

Hoe een horloge dat nooit kwijt was toch werd teruggevonden

EINDHOVEN - Soms loopt een verhaal helemaal anders dan verwacht. Een familie uit Best bleek helemaal niet blij te zijn toen ze hoorde dat haar 'gestolen' gouden horloge was teruggevonden. Op de tafel in het Eindhovense politiebureau liggen 67 sieraden, veel met inscriptie.

De herinneringen in de vorm van horloges, hangers, kettingen en ringen hebben één ding gemeen: ze werden gevonden tijdens de inval op 22 maart in het inmiddels beruchte pandjeshuis aan de Schubertlaan. Het was volgens de politie een plek waar inbrekers uit de wijde omtrek hun vangst konden slijten. Eén van de sieraden trekt de aandacht. De politie heeft in het omvangrijke onderzoek, er werden een auto, scooters, geld, cocaïne en zeker tweehonderd telefoons in beslag genomen, geen tijd om de eigenaren van alle sieraden op te sporen. Maar ze zijn stuk voor stuk gefotografeerd en staan online.

Achternaam en initialen
In de achterkant van één horlogekast is de naam van een installatiebedrijf en de periode '1970-1995' gegraveerd. En een achternaam met twee initialen. Een adres in Best is snel gevonden. Er naartoe dus, in de verwachting iemand blij te maken met de teruggevonden inbraakbuit. Maar al snel na een druk op de bel blijkt dat anders uit te pakken. Een dame van middelbare leeftijd opent de deur. Op haar galerij op de eerste verdieping bekijkt ze de foto van het sieraad met inscriptie. Haar gezicht betrekt even. "Ja, die is van mijn man. Maar er is niet bij ons ingebroken."

Enige nageslacht
Ze ziet een vragende blik en ontvouwt een vers ontsproten familieconflict. Het horloge kreeg haar man inderdaad cadeau van z'n werkgever. Toen hij in 1995 na 25 jaar met pensioen ging. "Een gouden horloge." Hij schonk het aan zijn zoon, zijn enige nageslacht. Het kostbare stuk moest in de familie blijven. De verbazing was dus groot toen al eerder deze middag een oud-politieman belde. Ook hij had met behulp van de inscriptie online gezocht naar de eigenaar en de Bestse dame al gemeld dat het sieraad op het politiebureau lag. Ze had de zoon gebeld en gevraagd waar hij het horloge bewaarde. "'Dat ligt hier', zei hij." Toen ze hem met die leugen confronteerde, kwam de aap uit de mouw. "Hij had het verpand."

Verdrietig
De zoon geeft nogal graag geld uit, vertelt ze. Haar man ligt in een verpleegtehuis en is een beetje dement. Maar het nieuws over het horloge kan hij volgen. "Hij is er heel erg verdrietig van." Ze betwijfelen of ze het horloge ooit terugkrijgen. Dankzij de specifieke inscriptie is de herkomst eenvoudig aan te tonen. Maar dan moeten de officier van justitie en de zoon nog meewerken.

De politie is op zoek naar de eigenaren van mogelijk gestolen sierraden. Tijdens een inval in een pandjeshuis in maart van dit jaar werden 300 sierraden in beslag genomen. 67 daarvan staan nu online. https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/eigenaar-gezocht/2016/juli/09-sieraden-pandjeshuis.html