Volledig scherm

Hoe liquidatie in Eindhoven verstrengeld raakte met zaak Nicole van den Hurk

EINDHOVEN - Ineens kwamen twee, oude grote misdaadzaken uit de regio wel héél dicht bij elkaar: de dood en verkrachting van de Eindhovense Nicole van den Hurk uit 1995 én een geruchtmakende liquidatie. Die op de Eindhovense drugscrimineel Reginald Koenders vijf jaar later.

Met advocaat Job Knoester als verbindende schakel.

Verklaringen
Want Knoester was niet alleen advocaat van de 48-jarige Valkenswaardse verdachte in de zaak-Nicole. Ook van de wegens moord veroordeelde Eindhovenaar in de Koenders-zaak. En laat die nu juist belastende verklaringen hebben afgelegd over de verdachte in de zaak-Nicole. Voor Knoester en de liquidatieveroordeelde reden om uit elkaar te gaan. Want als de advocaat in de rechtszaak rond Nicole van den Hurk bepleit dat de getuigenissen onbetrouwbaar zijn, komt dat niet al te geloofwaardig over als hij diezelfde getuige zelf bijstaat.

Doodgeschoten
Knoester werkt al jarenlang aan een herzieningsverzoek voor de verdachte van de moord op Koenders. De destijds 35-jarige 'Reggie' Koenders werd op 1 april 2000 doodgeschoten toen de auto waar hij in zat, stilstond bij een verkeerslicht vlakbij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Er werd op hem geschoten vanaf een scooter die naast de auto stopte. Er werd een zestienjarige jongen gearresteerd: de man die nu verklaringen aflegt in de zaak-Nicole. Hij zou Koenders hebben omgebracht omdat deze zijn moeder mishandelde.

De 'jongen' heeft de moord altijd ontkend. Desondanks werd hij veroordeeld, eerst tot 8 jaar met tbs, maar in hoger beroep werd de celstraf teruggebracht naar vijf jaar. Toen hij die had uitgezeten, werd hij opgenomen in de Veldzichtkliniek in Balkbrug. Daar zat ook de Nicole-verdachte.