Volledig scherm
Bloemen voor de verongelukte Memphis van Veen uit Eindhoven. Archieffoto Irene Wouters

Hoger beroep tegen agent die Memphis van Veen uit Eindhoven doodreed

DEN BOSCH - Het gerechtshof behandelt dinsdagmorgen het hoger beroep dat door zowel het OM als nabestaanden is ingesteld tegen de agent die in 2013 Memphis van Veen (18) uit Eindhoven doodreed. De man werd vorig jaar veroordeeld.

Het was 'slechts' een halfjaar ontzegging van de rijbevoegdheid, maar voor de agent van het arrestatieteam had dat grote gevolgen: als getraind chauffeur kon hij niet langer werken. Het OM ging daarom in hoger beroep. Maar de ouders van Memphis van Veen ook.

Het ongeluk was in maart 2013, aan het einde van de Noord-Brabantlaan. Een stoet BMW's vloog over de busbaan omdat ze zo snel mogelijk naar Bergeijk moesten. Dat betekende dat ze door rood mochten. De hekkensluiter deed dat met fatale gevolgen.

Ouders
Het OM wilde de man niet vervolgen: hij had alle regels gevolgd. Maar na een klacht van de ouders dwong het gerechtshof alsnog tot een zaak. Ook toen eiste het OM vrijspraak. De man had niet verwijtbaar onvoorzichtig gereden, vond ze. Zelf gaf de agent toe dat hij Memphis niet met haar scooter had zien wachten bij het verkeerslicht; hij lette meer op een andere scooterrijder.

Grote vraag was of het meisje de auto's had gezien. Getuigen zeggen dat ze naar beneden keek, iemand had een telefoon in haar hand gezien.

Moeder
Het was een indringende rechtszaak. Muisstil was het toen de moeder van het meisje vertelde hoe ook haar leven die dag eindigde. "Missen is een woord maar je kind moeten missen is niet onder woorden te brengen."

Na dat vonnis hebben ook andere agenten terecht gestaan, onder andere wegens dodelijke schoten. Binnen de politiek is gepleit voor andere wetgeving als het om politie gaat. Deze zou niet meer durven te handelen als ze daarna mogelijk in het strafbankje komen.