Volledig scherm
De eerste prototypes van Oled vlakverlichting waarbij de nieuwe keramische folie van het Amerikaanse ENRG werd gebruikt.

Holst Centre gebruikt keramisch folie uit VS

EINDHOVEN – Onderzoeksinstituut Holst Centre in Eindhoven gaat samenwerken met het Amerikaanse bedrijf ENRG. Holst Centre wil het ultradunne keramische materiaal van dit bedrijf gebruiken om Oled beeldschermen en vlakverlichting die het instituut ontwikkelt te verbeteren.

Met dit materiaal hoopt het bedrijf proefseries te maken die meer dan tien jaar meegaan, zonder dat er vlekjes ontstaan in het beeld.

Onderzoeker Hylke Akkerman van Holst Centre hoopt dat hiermee een groot probleem bij flexibele schermpjes kan worden opgelost. "De werkzame lagen van Oled schermen zijn heel gevoelig voor vocht. Wij gebruiken tot nog toe een speciale gelaagde kunststof die nog door Philips werd ontwikkeld. Maar dit materiaal laat nog altijd een minieme hoeveelheid water door. Het keramisch materiaal van ENRG heeft eigenschappen vergelijkbaar met glas. Dat dit keramisch materiaal toch flexibel is komt van de bewerking en het feit dat het heel dun is. Een bijkomend voordeel is dat het temperaturen tot 1000 graden Celcius kan verdragen. Hierdoor is de productie van de Oled, waarbij dit soort temperaturen voor kan komen, heel wat makkelijker."

Een eerste prototype van 12 bij 2,5 centimeter werd al gemaakt. Akkerman wil graag overgaan op grotere productie. "ENRG gaat een eerste rol van dit materiaal maken. Daarna kunnen we een rol op rol systeem opstellen om grotere proefseries te maken. We werken hierbij samen in het Europese Pi-Scale project met meerdere onderzoeksinstituten in onder meer Duitsland. Het is mogelijk dat een deel van de productiefaciliteit bij ons in Eindhoven wordt geplaatst."