Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

Hoofdgebouw TU Eindhoven straks duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

EINDHOVEN – Na de lopende renovatie is het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld.

Dinsdag 27 september krijgt de universiteit het duurzaamheidscertificaat uitgereikt. Bovendien komt het hoofdgebouw aan Den Dolech in de top drie van meest duurzame gebouwen in Nederland.

BREEAM-score
Het ontwerp van het gebouw krijgt de hoogste zogenaamde BREEAM-score ooit voor dit type gebouwen (93,86). BREEAM is de meest gebruikte methode voor het meten van de duurzaamheid van gebouwen, die wereldwijd al is toegepast op 250.000 gebouwen.

De Dutch Green Building Council (DGBC) reikt dinsdag het certificaat uit aan het bestuur van de TU/e. Dat gebeurt tijdens een middag over het duurzame gebouw.

Hoofdgebouw Atlas
Het Hoofdgebouw, dat na de renovatie 'Atlas' gaat heten, heeft straks geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit het campusbrede warmte-koude-opslag van de TU/e. Daarnaast komen er zonnepanelen die het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekken.

Ook bijzonder is dat het gebouw voorzien wordt van 'nachtspoeling'. In de zomer schuiven de etagehoge ramen 's nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Verder krijgt het hele gebouw slimme en zuinige LED-verlichting, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat.

CO2
Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo'n 80 procent omlaag, terwijl het aantal 'bewoners' van het gebouw meer dan verdubbelt.

Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit meer dan gehalveerd, en is de universiteit qua gas en elektra nu klimaatneutraal. De TU/e gebruikt alleen groene stroom en compenseert CO2-uitstoot van gasverbruik door onder andere bosaanplant.

Volledig scherm