Volledig scherm
Henk Smits toont het drogen van de speciale hardwax olie © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Houtindustrie op zijn kop zetten met speciale hardwax uit Someren

SOMEREN-EIND - De houten vloer opnieuw compleet behandelen is geen kattenpis. Kamer leegmaken, meubels opslaan, vloer schuren, een nieuwe olielaag, drogen, een tweede laag olie en opnieuw drogen. Kortom: een paar dagen je huis uit.

Familiebedrijf De Vesting uit Someren-Eind, een was- en beitsfabriek, droogt een speciale hardwax olie met ledlicht waarna de vloer direct na behandeling belastbaar is.

Energiebesparing
"'s Morgens je huis uit, en 's avonds zit je op je nieuwe vloer op je bank", stelt mede-eigenaar Henk Smits van De Vesting, dat in 1955 in Naarden-Vesting is opgericht door zijn vader, ook Henk Smits.

Belangrijker nog dan de snelheid vindt Smits de energiebesparing. Elektra is een grote kostenpost voor de industrie, vloerenfabrieken en parketteurs. Deze kosten gaan tot wel zestig procent omlaag, beweert Smits.

Ledlampen, weliswaar duurder in aanschaf, zijn stukken zuiniger dan traditionele uv-lampen die vaak worden gebruikt voor het drogen van olie. Daarnaast kent led een langere levensduur. Nóg een voordeel. Doordat ledlampen nauwelijks warmte genereren, raakt hout niet verhit. Smits: "Productieproblemen, zoals opruwen van hout, verkleuring en loslatende lijm, worden tot een minimum teruggebracht."

Geheim
Het geheim van de smid houdt Smits voor zich. Wel duidelijk is dat De Vesting aan het productieproces van de eigen hardwax olie een chemisch product toevoegt, dat samen een vaste massa vormt en vervolgens adequaat reageert op ledlicht.

De Vesting verkoopt sinds een maand voor 5.000 euro een mobiele led-unit aan machinefabrieken en parketteurs. Ongeveer 12 zijn er verkocht. Een machinebouwer ontwikkelt een professioneler exemplaar, ook geschikt voor particulier gebruik.

Lees donderdag meer in het ED, of via de digitale krant.