Volledig scherm
© Thinkstock

Huurhuis in vrije sector bijna niet meer te betalen, grootste stijging Helmond en Geldrop (oproep)

EINDHOVEN - De huren rijzen de pan uit voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. In de vrije sector zijn landelijk de prijzen het afgelopen jaar met 6,2 procent gestegen. In de regio Zuidoost-Brabant is de stijging in Helmond het grootst: 6,8 procent. In Geldrop stegen de huren met 6,6 procent en in Eindhoven 1,2 procent. In Best daalde de huur gemiddeld met 4,6 procent en in Veldhoven 5,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste verhuurplatform van ons land.

Oproep
​Wat zijn uw ervaringen met het vinden van een woning in de vrije sector? U kunt uw reactie, eventueel onder vermelding van uw telefoonnummer, in het formulier hieronder achterlaten. Uw reactie is niet zichtbaar op de site en wordt vertrouwelijk behandeld.

Geen hypotheek
Huren van ruim 1200 euro per maand zijn geen uitzondering meer. Daarvan zijn mensen de dupe die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Bijvoorbeeld omdat ze een flexibel contract of tijdelijk contract hebben, zzp'er zijn of net gescheiden zijn en snel aan een andere woning moeten zien te komen. Er zijn 'slechts' 326.000 woningen in de gehele vrije sectormarkt beschikbaar. Juist door die schaarste nemen de huurprijzen een flinke spurt, zo constateert Pararius. Veel woningzoekenden komen daardoor klem te zitten.

Trend
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft verwacht dat die spurt aanhoudt. ,,Een groeiende groep, vooral alleenstaanden en gescheiden mensen, komen klem te zitten. Een deel daarvan verdient genoeg om een huis te kopen, maar krijgt geen hypotheek omdat ze niet in het standaardplaatje passen. En dat terwijl ze met een woning in de vrije sector maandelijks veel duurder uit zijn." Gemiddeld betaalt een woningzoekende in de vrije sector nu 13,50 euro per vierkante meter per maand. Vooral de steden in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland krikken dit landelijk gemiddelde flink op. Maar de trend is in het hele land te zien. De gemiddelde stijging in Brabant komt uit op 0,3 procent.

Opmars
Volgens Pararius zijn de huren nu op het hoogste punt sinds begin 2010, hét moment dat het verhuurplatform voor het eerst deze gegevens is gaan bijhouden. In deze berekeningen zijn overigens niet alleen de kale huren meegenomen, maar ook gestoffeerde en gemeubileerde woningen. Opvallend is dat van de vier grote steden Rotterdam bezig is aan een opmars. Daar 'doet' een huurwoning nu gemiddeld 14,22 euro per vierkante meter per maand. Voor een appartement van 80 vierkante meter tikt een huurder maandelijks bijna 1150 euro neer.