Volledig scherm

Ibis Power Eindhoven vindt eerste klanten voor zonne- en windenergiecentrale

EINDHOVEN – Rabobank Nederland, de stad Kopenhagen en mogelijk een hotel in Zandvoort kunnen de eerste klanten worden voor de PowerNEST, een combinatie van wind- en zonne-energiecentrale.

Dat is een product van het Eindhovense bedrijf IBIS Power. Corporatie Woonbedrijf zoekt momenteel een geschikte locatie om ook een PowerNEST uit te proberen. Dat heeft het bedrijf, ooit gestart op de TU Eindhoven, dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het hoofdkantoor in het Klokgebouw op Strijp-S.

Aanvankelijk ontwikkelde Alexander Suma een concept met een platte windmolen. Die werd later vergroot en bedekt met zonnepanelen waardoor een beetje wolkenkrabber zelfvoorzienend kan zijn in energieverbruik, zo meldt IBIS Power, dat in 2012 de Herman Wijffels Innovatieprijs kreeg. De centrale levert drie keer zoveel stroom op als alleen zonnepanelen zouden doen.

"Als het gaat om het duurzaam opwekken van energie staat Nederland in Europa bijna onderaan", zegt Suma. "Momenteel wordt slechts 5% van de energie hier duurzaam opgewekt. Over minder dan vier jaar moet dit 14% zijn. Door hoge gebouwen in het stedelijk gebied met PowerNEST duurzaam te maken, kan er op korte termijn een goede bijdrage worden geleverd aan de 2020 energie-doelstelling."

Voor de ontwikkeling van de PowerNEST kreeg IBIS een subsidie van het Horizon 2020-project van de Europese Unie van 1,7 miljoen euro. Een eerste test is gedaan met een installatie in het Groningse Eemshaven. Die proef wijst uit dat er inderdaad flinke opbrengsten zijn van de wind- en zonne-centrale.