Volledig scherm
© Ronald Otter

Ideeën-oproep voor smart city Strijp-S in Eindhoven

EINDHOVEN – iCity Tender voor smart city, dat is de titel van een oproep aan vooral kleine bedrijfen om met slimme ideëen voor echte toepassing in Strijp-S te komen.

Geen losse flodders, de inzendingen moeten wel commercieel en technisch haalbaar zijn, in elke stad. Sensoren in het openbaar gebied die signaleren of er een ongeluk gebeurt en dat doorgeven aan instanties. Of camera's die lege parkeerplaatsen registreren en dat doorgeven aan automobilisten. Of hardloopschoenen met chips die keuvelen met lantaarnpalen die aanspringen als je eraan komt. Of een app waarmee bewoners met de verlichting op straat kunnen spelen. Het zijn maar wat voorbeelden van ideeën die welkom zijn voor de iCity Tender, een soort internationale prijstvraag die uitgeschreven is door gemeente Eindhoven, bouwer VolkerWessels en de TU/e.

"We willen het midden- en kleinbedrijf, startups en zelfstandige professionals uitdagen om na te denken over slimme toepassingen die het leven in de stad beter maken", zegt Thijs van Dieren van bouwbedrijf VolkerWessels.

Jury
Bedrijfjes, maar ook particulieren, kunnen hun ideeën tot 1 september inleveren. Dan worden er vijf uitgekozen die ieder maximaal 5000 euro krijgen om het plan verder uit te werken. Een jury bepaalt welk van de vijf geld krijgt om een pilot uit te voeren. Eventueel kunnen er nog een of twee van deze rondes gehouden worden. Het geld komt van de drie deelnemers en het project Triangulum, een Europese subsidie.

Van Dieren benadrukt dat er een businessplan achter de inzending moet zitten. "Het is belangrijk dat ideeën bestaansrecht hebben; we willen de verbinding maken met de alledaagse realiteit."