Volledig scherm
Onder de bezoekers van de beurs waren opvallend veel meiden. © Bert Jansen/fotomeulenhof

Iedereen kan een Willy Wortel zijn tijdens Eindhoven Maker Faire

EINDHOVEN - De derde editie van de Eindhoven Maker Faire trok honderden gepassioneerde techneuten en potentiële ingenieurs. "Maar een robot die mijn kamer opruimt is er nog niet."

Mick van der Gouw (15) beslaat zo'n beetje het hele schietoppervlak van het voetbaldoel en toch geeft zijn elektronische, 40cm hoge vriend hem het nakijken. Bam. Weer in de kruising. De voetbalrobot van VDL Robot Sport wordt bestuurd door Mick's broertje (12) en hij staat met drie punten voor. De gebroeders zijn samen met hun moeder vanuit Oosterhout naar de Eindhoven Maker Faire gekomen. Helemaal te gek vinden ze het. Of ze zelf ook iets technisch willen doen? "Ik wil misschien wel programmeur worden", zegt de 15-jarige Mick.

Het is een van de doelen van de beurs die in het teken staat van do-it-yourselftechniek: mensen enthousiasmeren en inspireren voor nieuwe techniek. De voetbalrobots vallen vooral in de smaak bij de jongens. Maar onder de bezoekers bevinden zich ook opvallend veel meisjes. Zo trots als een pauw paradeert Isis (7) door de oude hallen van het Van der Meulen Ansems-terrein. Ze heeft zojuist samen met haar zus Fleur drie lolliestokjes op een oud scheerapparaat bevestigd. En voilà: een handventilator. Ze liet zich inspireren door de tropische hitte, die het oude gebouw op sommige momenten verandert in een kweekkas.

Veel potentiële bezoekers lijken zaterdag toch een dagje strand te hebben verkozen boven de Maker Faire, denkt ook René Paré van de organisatie. "Desondanks hebben we toch onze verwachtingen waar kunnen maken. Vooral zondag was een drukke dag. Het weer was perfect en de makers zijn erg enthousiast."

Lees alles over dit onderwerp in het ED van maandag of via onze digitale krant.