Volledig scherm
De tbs-instelling de Woenselse Poort was de laatste jaren herhaaldelijk negatief in het nieuws. archieffoto Jean Pierre Reijnen

Inspecties actief in De Woenselse Poort in Eindhoven

EINDHOVEN/DEN HAAG - Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) is begonnen met het onderzoek naar de veiligheid binnen de gesloten tbs-afdeling De Woenselse Poort op het Grote Beek-terrein in Eindhoven. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) heeft donderdag opdracht gegeven tot dit onderzoek naar aanleiding van recente incidenten. 

Vuurwapen
Dit jaar pleegden vier cliënten van de tbs-afdeling zelfmoord. In twee gevallen, een dubbele zelfdoding, werd een naar binnen gesmokkeld vuurwapen gebruikt. Een medewerkster werd ontslagen omdat ze een verhouding was begonnen met een cliënt. Ook maken cliënten en (ex-)medewerkers melding van het binnensmokkelen van drugs en alcohol.

De inspectiedienst van V&J betrekt in het onderzoek 'alle lagen' van de organisatie van de GGzE, waar De Woenselse Poort onder valt. De inspecteurs gaan onder meer praten met de leden van de Raad van Toezicht, de directie, de ondernemingsraad en medewerkers op de werkvloer.

IGZ
Ook wordt 'waar nodig' de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij het onderzoek betrokken. De IGZ, dat valt onder het ministerie van Volksgezondheid, was al bezig met een eigen onderzoek naar de vier zelfdodingen in De Woenselse Poort. "De ontwikkelingen bij de Woenselse Poort hebben de volle aandacht van de IGZ", zegt de IGZ-woordvoerder.