Volledig scherm
Een deel van het Stormteam van Itility. © Kees Martens

Itility helpt Storm de wereld rond

EINDHOVEN - Storm, de elektrische motorfiets van de TU/e die 14 augustus begint aan een toer rond de wereld, is uitgerust met sensoren.

Hiermee worden data verzameld en geanalyseerd door het Eindhovense ict-bureau Itility. De sensoren waarmee Storm Wave is uitgerust verzamelen ieder uur zo'n 200 MB aan data. Gegevens over locatie, snelheid, accuduur, invloeden van het weer op rijprestaties maar ook gegevens over de batterijen. Al die data worden verzonden naar de volgauto's via het voertuig-naar-voertuig-communicatiesysteem van NXP. KPN zorgt voor een continue internetverbinding via een 3G-netwerk. Itility analyseert die data. Op basis daarvan kan de motor dagelijks worden bijgesteld.

In de volgauto's is een dashboard gebouwd waarop de ingenieurs de data kunnen uitlezen. Zo blijven ze op de hoogte van de status van de motor en andere onderdelen en kunnen ze die onderweg bijstellen.

Itility analyseert de data van de verschillende onderdelen van de motor en publiceert die op een dashboard. Alle data die de motor verzamelt, worden opgeslagen en geanalyseerd. Dagelijks worden alle data aan het einde van de tocht via een reguliere internetverbinding naar het zogeheten Itility Managed Analytics Platform (IMAP) gestuurd. Daar worden ze samengevoegd met andere databronnen als de routedata en weerdata. Met hulp van de zelflerende algoritmes die Itility heeft ontwikkeld, kunnen voorspellingen worden gedaan en trends weergegeven zoals de rijtijd, de relatie tussen weercondities en accuduur en analyse van het rijgedrag. De voorspellingen en trends zijn met een app hier te volgen.