Volledig scherm
Jacques Koolen toont de dunne draad waarmee een stent in een kransslagader wordt geplaatst. foto Tom Valstar/fotomeulenhof

Jacques Koolen dotterde 33 jaar lang en tienduizend keer, laatste ingreep in Eindhoven

EINDHOVEN - Meer dan tienduizend keer schoof hij een ragfijn draadje via de lies naar het hart van een patiënt om een verstopte kransslagader te openen. Maar nu heeft interventie-cardioloog Jacques Koolen zijn laatste dotteringreep verricht in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Hij gaat als 66-jarige met pensioen. Hij gaat zijn tijd verdelen tussen zijn kleinkind en het geven van gastcolleges in Zuid-Afrika. Vrijdag neemt hij afscheid van zijn collega's en artsen uit binnen- en buitenland tijdens een symposium in het Evoluon.

Eerste dotteringreep
Koolen deed zijn eerste dotteringreep in 1983. Toen nog met een ballonnetje dat in de ader werd opgeblazen. Het was in die tijd een experimentele ingreep. "Ik werkte in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. Bij elke dotteringreep stond een operatieteam stand-by en een ambulance klaar aan de poort." Twintig procent van de patiënten met acuut hartinfarct overleed. Nu, 33 jaar later, is de ingreep het experimentele stadium ver voorbij. Dotteren (nu met een stent, een metalen gaasje, in plaats van een ballon) verloopt in 99 procent van de gevallen zonder enig incident. "Maar routine wordt het nooit, want elke individuele patiënt is anders", benadrukt Koolen.

"Daarom bereid ik elke procedure goed voor. Het moet perfect zijn, dus geen routine. Ik weet wel hoe de procedure zal verlopen, maar voor de patiënt is het bijna altijd de eerste keer. Daarom moet je jezelf in de patiënt verplaatsen, die vol spanning zit. Je moet vooral van mensen houden om een goede dokter te zijn, begrip tonen."

'Hier doe je het voor'
De meeste ingrepen vinden plaats onder plaatselijke verdoving, dus de patiënt ziet de arts zijn werk doen. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt een volledige narcose toegepast. Dat maakt Koolen één van de meest bekende cardiologen in Zuidoost-Brabant. "Ik ben een zakelijk en nuchter man. Maar ik heb zoveel briefjes en dankbetuigingen gekregen..." Hij stokt even en zegt: "Dan weet je: hier doe je het voor."

Lees het volledige artikel in het ED van donderdag of in de digitale krant.