Volledig scherm
Jan Timmer spreekt het publiek toe met onder anderen de schrijvers van Natlab Paul van Gerven (l) en René Raaijmakers als toehoorders. foto Techwatch/Bart van Overbeeke

Jan Timmer: Natlab-boek neemt indruk vrijbuiterij niet helemaal weg

DEN BOSCH - "Waarom is de presentatie van dit boek in Den Bosch en niet in Eindhoven?" Oud Philips-president Jan Timmer zei woensdag bij de presentatie van het boek Natlab, kraamkamer van ASML, NXP en de cd, over deze vraag gepiekerd te hebben.

"Is het misschien omdat we hier dichter bij de Efteling zijn, het pretpark waarmee het Natlab in het boek wordt vergeleken. Of omdat het de stad van Jheronimus Bosch is en leek het Natlab op het schilderij de Tuin der Lusten van deze schilder. Ik heb nog heel even gedacht: waarom niet in Amsterdam? Maar ja, één irrationeel besluit ten aanzien van deze stad is genoeg."

Met deze laatste opmerking, hintend op de verhuizing naar Amsterdam van het hoofdkantoor van Philips, kreeg Timmer de lachers op zijn hand.

Hij zei tot de schrijvers het boek met plezier te hebben gelezen. "Je bent niet helemaal geslaagd de indruk van vrijbuiterij, chaos en 'doe maar wat' weg te nemen. Maar ik heb het altijd gezien als een instelling vol met gedreven en onafhankelijke mensen. Zelfs in de Centuriontijd (grote reorganisatie) was er goed met ze te praten als je ze kon overtuigen dat voor hun onderzoek elders in het bedrijf mensen het geld moesten verdienen."