Volledig scherm
Jo Janssen (geelgroene jas) is vaste gast in de Hollario-tent op de kermis. "De artiesten herkennen me allemaal." foto Jean Pierre Reijnen

Jo overleeft op zuurstof en morfine tien dagen Park Hilaria

EINDHOVEN - Bij gebrek aan klanten probeert een medewerker van de Breakdance op een zo tof mogelijke manier in een van de karretjes te zitten. Toeter, toeter, toeter, toet, toet klinkt keihard door de speakers, maar de bezoekers van Park Hilaria lopen er allemaal aan voorbij.

Richting de Gladiator bijvoorbeeld. Een lange rij bezoekers staat hier te wachten tot de 62 meter hoge arm ze met honderd kilometer per uur over de kop laat vliegen. Het zal niet voor niets zijn dat de eerstehulppost zich pal naast de misselijkmakende attractie bevindt.

Op de tweede dag van de grootste Eindhovense kermis is de Kennedylaan al goed volgestroomd. Voor een groot deel met bezoekers die of de naam of het portret van één of meerdere kinderen op hun schouders hebben getatoeëerd.

Hollario
Normaal gesproken staan ze ook zij aan zij in feesttent Hollario waar 'goud van eigen bodem' iedere avond het podium bestijgt. Maar nu staat daar alleen Jo Janssen (68) uit Eindhoven. Dik een uur voordat Braboturk opdraaft heeft hij zijn scootmobiel al met het voorwiel tegen de hekken voor het podium geparkeerd. Na zeven jaar Hilaria weet Jo inmiddels dat hij er vroeg bij moet staan omdat hij anders tegen de ruggen van andere fans aankijkt. Wie er vandaag allemaal optreden? Jo heeft geen flauw idee. "Maakt me ook niets uit. Als het maar Nederlandstalig is."

Morfine
Alle dagen van de kermis staat hij vooraan in Hollario. Vanaf een uur of zes en tot het eind. En dat is een prestatie op zich. Enkele dagen geleden moest Jo nog naar het ziekenhuis in Maastricht. De reden hangt in de vorm van een zuurstofslangetje aan zijn neus. Aan een leven lang roken en 43 jaar werken bij Vlisco in Helmond heeft hij naast een bescheiden pensioen ook de longziekte COPD overgehouden. "Ze hebben me geopereerd maar nu heb ik het nog benauwder." Jo vist een ampul morfine uit het mandje van zijn scootmobiel. "Die pak ik als het straks echt niet meer gaat."

Lees maandag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.