Volledig scherm
Jongeren spelen Pokémon Go vlakbij De Effenaar. © Jean Pierre Reijnen

Jongeren vinden elkaar in Eindhoven door Pokémon Go

EINDHOVEN - Het leek wel een minifestival, de honderd jongeren die zich donderdagavond verzameld hadden in het Stadswandelpark in Eindhoven om smartphonespel Pokémon Go te spelen. "Het was hartstikke gezellig", zegt Jamel van Dam (31) uit Eindhoven.

Hij zit met zijn vriendin op een bankje in datzelfde park, twee dagen later. Telefoon in de hand, maar ja: wie niet tegenwoordig? Desgevraagd blijkt hij inderdaad een Pokémon Go-discipel. "Je deelt iets met elkaar", zegt hij enthousiast.

De verbondenheid wordt voelbaar nu gamers de straat op gaan om te spelen in plaats van op hun kamer te blijven zitten. In de omgeving gaan ze met hun mobiele telefoons op zoek naar virtuele poppetjes. Als ze die op hun scherm vangen, krijgen ze punten. De poppetjes - met namen als Squirtle, Charmander en Pikachu - zijn bekend uit een tekenfilmserie van twintig jaar geleden. Jeugdsentiment voor met name twintigers en begin-dertigers, die als eersten helemaal opgaan in de nieuwe hype. Een rare gewaarwording voor de jeugd: juffen en moeders hebben het nieuwe spel eerder omarmd dan hun kinderen.