Volledig scherm
John Jorritsma. © Marco de Swart/ANP

Jorritsma de ideale kandidaat?

EINDHOVEN - John Jorritsma, de nieuwe Eindhovense burgemeester, is geen vrouw, niet jong en geen lid van D66. Hij is man, 59 jaar oud en lid van de VVD. " En toch is de Eindhovense politiek zeer verguld met de aanstaande benoeming van de man die nu nog commissaris van de koning in Friesland is. Dat is ook begrijpelijk.

Het rijtje 'jong/vrouw/D66', dat was er toch vooral een uit de politieke wandelgangen. Jorritsma voldoet namelijk in grote lijnen goed aan het officiële profiel dat de gemeenteraad had opgesteld voor de opvolger van de scheidende Rob van Gijzel. Hij heeft immers een ruime ervaring als bestuurder, in verschillende bestuurslagen. Hij kent de stad en de regio doordat hij er lang gewerkt heeft. En ook als directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) heeft hij een uitgebreid netwerk opgebouwd, zowel nationaal als internationaal. Die combinatie maakt Jorritsma voor de Eindhovense politiek een ideale kandidaat: de stad wil de komende jaren het Brainport-succes verder gaan uitbouwen, en de nieuwe burgemeester moet Eindhoven daarbij aan de hand nemen, zoveel is wel duidelijk.

Motivatie
En Jorritsma begint zeer gemotiveerd aan die klus. Jos van Kemenade, burgemeester van Eindhoven van 1998 tot 2002, werd na zijn vertrek commissaris van de (toen nog) koningin in Noord-Holland, een promotie. Jorritsma bewandelt nu de omgekeerde weg. Dat zegt iets voor Jorritsma en zijn ambities uiteraard. Maar het zegt ook iets over Eindhoven. Over de status en de ontwikkeling die de stad sinds begin jaren negentig, het dieptepunt van de crisis, heeft doorgemaakt. Vandaar dat Mieke Verhees (PvdA), voorzitter van de vertrouwenscommissie in de Eindhovense raad, welhaast glom van trots toen ze dinsdagavond Jorritsma als nieuwe burgemeester kon presenteren. "De beste kandidaat, niet de beste PvdA'er", zei ze later op de avond, daarmee de suggestie weerleggend dat haar partij vooral PvdA'er naar Eindhoven had willen halen.

Trots
Verhees had nog een reden om trots te zijn: de naam van de opvolger van Van Gijzel was niet uitgelekt. In een praatgrage omgeving als de politiek heeft de commissie zich daar flink voor moeten inspannen. Stok achter de deur was de dreiging dat commissaris van de koning Wim van de Donk aangifte zou doen als de naam voortijdig bekend zou worden. De Eindhovense politiek heeft nu de economische reus die ze wilde. Maar de Eindhovenaren zelf wilden vooral ook een burgemeester die hun stad socialer en veiliger zou maken, bleek uit een raadpleging van de inwoners van de stad door de gemeenteraad. De resultaten daarvan zijn ook verwerkt in de profielschets voor de opvolger van Van Gijzel. De vraag is dus: zal Jorritsma, die toch vooral een bestuurlijk en economisch profiel heeft, Eindhoven ook socialer en veiliger weten te maken?

In een eerste reactie dinsdagavond laat zei Jorritsma zich terdege bewust te zijn van de 'sociaal-maatschappelijke uitdagingen die Eindhoven kent'. "En die ga ik met een gerust hart aan."