Volledig scherm
© Philips

Jurassic Park bij Philips in Best: wervels Tyrannosaurus rex onderzocht (video)

EINDHOVEN - Philips heeft in Best 4 staartwervels onderzocht van Trix, de onlangs bij Naturalis in Leiden opgezette dinosaurus. Een jongensdroom voor klinisch onderzoeker Julien Milles bij Philips. "Alsof ik een stap in Jurassic Park heb gezet."

Pyriet
Met een reguliere medische CT-scanner (die röntgenfoto's maakt om een 3D-beeld van het lichaam te krijgen) had Naturalis al botten van Trix bekeken. Maar 3 van de 4 wervels - elk ongeveer 20 bij 20 bij 20 centimeter met een gewicht van enkele kilo's per stuk - uit het midden van de staart bevatten een ijzerrijk mineraal (pyriet). De extreme dichtheid hiervan absorbeert röntgenstralen met onscherpe scanbeelden tot gevolg.

IQon
Philips heeft de wervels van de Tyrannosaurus rex in Best in de IQon gelegd, de nieuwste scantechnologie van het concern die sinds begin 2016 op de markt is. De IQon beschikt over 2 scanlagen, waarvan de bovenste zwakke en de onderste sterke röntgenstralen opvangt. Daardoor zijn zeer gedetailleerde beelden op te bouwen.

Milles: "Op regulier beeld zien we een witte vlek. Bij de IQon verschijnt na een muisklik alle detail van het botstructuur in kleur. En dat bij een 66 miljoen jaar oude dame!"

Botuitgroei
Bij een van de wervels van Trix is botuitgroei gevonden. Voer voor vervolgstudie. Milles: "Door een ongeluk, of ziekte? We weten het niet."

Lees woensdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
© Philips
Innovatieve beeldvorming geeft mogelijk diagnose voor 66 miljoen jaar oude patiënt Een bijzondere samenwerking tussen Philips en Naturalis: de staartwervels van een bijna 66 miljoen jaar oude T. rex, genaamd Trix, zijn in beeld gebracht met de Philips IQon Spectral CT scanner. Trix woont sinds kort in Naturalis in Leiden. Anne Schulp, paleontoloog van Naturalis, en Julien Milles, Clinical Scientist CT van Philips, waren eensluidend over de resultaten: ‘We hebben het onzichtbare zichtbaar gemaakt.’ En wat betekent dat voor de patiënten die nu bij radiologie komen? Lees meer via http://philips.to/2czd1L4.