Volledig scherm
© Thinkstock

Kabinet na onderzoek RIVM: dieraantallen veehouderij en uitstoot stikstof en ammoniak moeten omlaag

EINDHOVEN/HELMOND - De uitstoot van fijnstof, stikstof en ammoniak van veehouderijen in Brabant en Limburg moet fors omlaag. Dat concluderen de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Milieu) en Martijn van Dam (Economische Zaken) in reactie op de uitslag van het onderzoek van de Rijksdienst voor de Volksgezondheid (RIVM) naar de relatie tussen gezondheid van mensen en veehouderij in deze regio.

‘Er zijn mogelijke verbanden gevonden tussen het wonen in de omgeving van veehouderijen en de gezondheid’, schrijven de PvdA-staatssecretarissen donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Zij vinden dat provincies moeten kunnen ingrijpen in dieraantallen ‘in het belang van de kwaliteit van de leefomgeving en in het belang van de volksgezondheid’. Het kabinet komt nu snel met een wet dieraantallen.

Onderzoek
De RIVM heeft drie jaar onderzoek gedaan in Oost-Brabant en Noord-Limburg naar het verband tussen volksgezondheid en veehouderij. Het is het grootste onderzoek ter wereld in zijn soort. De onderzoekers keken naar medische dossiers van 110.000 mensen, lieten 15.000 mensen vragenlijsten invullen en namen bij 2500 mensen bloed af en maten hun longinhoud.

Verband
Er werd een onomstotelijk verband aangetoond tussen de intensieve veehouderij en de gezondheid van omwonenden. Zij hebben bijvoorbeeld vaker longontsteking en allergieën dan gemiddeld. Hun gezondheid is vergelijkbaar met mensen die in de stad bij een drukke verkeersweg wonen. Tegelijkertijd blijkt dat omwonenden van boerderijen iets minder vaak astma, hooikoorts en de longziekte COPD hebben. 

Maatregelen nodig
Het RIVM-onderzoek bevestigt de zorgen die veel mensen al hebben, zegt de GGD Brabant-Zuidoost. De dienst roept provincie, gemeenten en veehouders op om 'maatregelen te nemen die gezondheidsproblemen voorkomen en mensen beschermen'.

Wat nu?
Jan van Hoof uit Gemert, voorzitter van Mens, Dier en Peel, is blij dat de RIVM een verband aantoont tussen vee en gezondheid van mensen. "De vraag is: wat nu? De sector zal wel weer komen met technische oplossingen. Maar je ontkomt niet aan verkleining van de veestapel."

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.