Volledig scherm
© Thinkstock

Kadaster werft ongeveer 100 landmeters

EINDHOVEN - De groei aan transacties in de vastgoedmarkt heeft de hoeveelheid werk bij het Kadaster flink doen toenemen. Dat leidt ertoe dat na de overdracht van een akte het inmeten van de nieuwe grens niet altijd direct mogelijk is.

Voor perceeleigenaren maakt dat niet zo veel uit omdat de gepasseerde akte leidend is. Het inmeten van de nieuwe situatie die daarop volgt, is een formaliteit. Het extra werk bij het Kadaster leidt niet tot achterstanden in de werkzaamheden, stelt een woordvoerster.

Om te voorkomen dat die wél ontstaan, werft het Kadaster actief nieuwe landmeters, ongeveer 24 per jaar. Daarmee is de dienst vorig jaar begonnen, en daarmee gaat het de komende drie jaar door. "Mocht de vastgoedmarkt in de tussentijd stagneren dan passen we onze planning daar uiteraard op aan", licht de woordvoerster toe.

Momenteel zijn er voor 150 fte's aan landmeters voor het Kadaster actief. De meesten die deze arbeidsplaatsen invullen werken parttime. Het bestand aan landmeters is relatief verouderd. De afgelopen jaren zijn diverse functionarissen uitgestroomd. Zij zijn tijdens de crisisjaren, die zeker in het vastgoed stevig is gevoeld, niet vervangen. Nu de markt aantrekt, is het Kadaster wel gestart met werving.