Volledig scherm
De eigenaar wil het pand van Eindhoven Packaging aan de Cederlaan in Eindhoven slopen. Foto Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Karakteristiek pand Eindhoven Packaging wacht sloop

EINDHOVEN - Het pand van Eindhoven Packaging aan de Cederlaan in Eindhoven wordt waarschijnlijk gesloopt. Erfgoedstichtingen zullen zich daar tegen verzetten.

De Henri van Abbestichting en de stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed willen dat in ieder geval het voorste deel van het karakteristieke pand behouden blijft. Ze zeggen dat in reactie op een voornemen van de Belgische eigenaar Van Genechten Packaging. Die wil het pand slopen en de grond saneren. Wat er daarna gebeurt, is nog niet bekend, aldus directeur Johan Jaubin.

Overcapaciteit
Eindhoven Packaging aan de Cederlaan is eerder dit jaar gesloten door Van Genechten. Het bedrijf had last van overcapaciteit. Nu resteert alleen nog een verkoopkantoor aan de Meerenakkerweg. Het gebouw uit 1955 huisvestte diverse Philips-onderdelen, zoals een laboratorium, de foto-afdeling en een drukkerij. De Eindhovensche Drukkerij (nog terug te vinden in de ED-afkorting in de voorgevel) van Philips verhuisde in 1955 naar de Cederlaan. Het grafisch bedrijf ging in de jaren tachtig als Eindhoven Druk zelfstandig verder. Later nam Eindhoven Packaging de werkzaamheden over. Tot het bedrijf dit jaar de deuren sloot.

Bodemsanatie
Na het verwijderen van asbest en de sloop van het pand, die binnenkort moet plaatsvinden, moet de bodem gesaneerd worden, want die is vervuild in de tijd van de Philips-activiteiten. Philips is daar altijd verantwoordelijk voor gebleven. Volgens Johan Jaubin, directeur van de Belgische eigenaar Van Genechten Packaging, heeft de vorige eigenaar een saneringsplicht, zo is bij de overname in 1993 overeengekomen.

De schoonmaak komt dan ook voor rekening van Philips. Naar verluidt zou het gaan om een miljoenenproject.

Directeur Jaubin kan nog niet zeggen wat er op het terrein gaat gebeuren. "We zetten stap voor stap, maar er is nog niets ondertekend", aldus Jaubin. "Maar duidelijk is wel dat er iets met de grond moet gebeuren en dat we dat niet zelf gaan doen." Verkoop ligt dan voor de hand.

Karakteristieke gevel
De erfgoedstichtingen vinden dat het karakteristieke pand, of in ieder geval de gevel, behouden moet blijven. "Niet alleen vanwege de gevel maar ook vanwege de rol die het speelde in de geschiedenis van Philips", aldus voorzitter Harrie van Helmond van de wederopbouwstichting.

Jaubin zegt hier nu niet op in te kunnen gaan. Maar hij acht het 'quasi-onmogelijk' dat bij de sanering iets van het pand kan blijven staan. "Voor zover ik weet hebben wij daartoe ook geen verplichting", zo verwijst de Belg naar het ontbreken van een bescherming in de vorm van een monumentenstatus.

De gemeente Eindhoven kon nog niet reageren op vragen over een mogelijke sloop.