Volledig scherm
© Thinkstock

Kenniscoalitie: miljard voor innovatie

EINDHOVEN - De overheid moet in plaats van bezuinigen een miljard extra uittrekken voor innovatie. Dat stelt de Kenniscoalitie van organisaties uit bedrijfsleven en wetenschap. Mede met het oog op naderende verkiezingen liet de Kenniscoalitie donderdag weten dat er meer geld moet naar innovatie.

Een miljard euro per jaar nog wel. Vertegenwoordigers uit de wetenschap, zoals de KNAW en NWO en bedrijven, zoals VNO-NCW en MKB-NL, zijn eensgezind. Zij stellen zich achter het investeringsplan dat door onder andere TNO is opgesteld. Dat beoogt een overheidsbijdrage aan onderzoek en ontwikkeling van 2,5 procent van het Bruto Nationaal Product.

Volgens TNO zijn de budgetten voor de projecten waarin wetenschap en bedrijfsleven samenwerken sinds 2010 met meer dan 25 procent gedaald. Als bijkomend effect besluiten bedrijven soms hun onderzoek en ontwikkeling in het buitenland te doen.

Egbert-Jan Sol, programmadirecteur Smart Industry bij TNO in Eindhoven, zegt dat het gevaar van vlucht van onderzoek en ontwikkeling naar het buitenland groot is. "Als je ziet wat omringende landen doen, die verhogen alleen maar budgetten. Zo ontstaat er echt een ongelijk speelveld. Wel zijn we extra efficiënt en slim om dat deels op te vangen. Maar als de bezuinigingen doorgaan zal er echt schade ontstaan."

De helft van het gevraagde extra budget moet daarom gebruikt worden om bezuinigingen terug te draaien, zegt Sol. "Het andere half miljard moet naar toegepast onderzoek waarbij bedrijven samenwerken met de wetenschap. Dat is voor de regio Eindhoven heel belangrijk. Want hier zijn veel investeringen in onderzoek en ontwikkeling van bedrijven, terwijl de overheid juist heel weinig publiek geld investeert. Dat zou moeten veranderen zodat partijen als TU/e, het Holst Centre en TNO extra ruimte krijgen met bedrijven samen te werken."