Volledig scherm
Eindhovenaar Mathé Coolen mét vergiet. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Kerk van Vliegend Spaghettimonster in de clinch met gemeente Eindhoven (video)

EINDHOVEN - De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster wil voor de rechter afdwingen dat zijn aartsbisschop, Eindhovenaar Mathé Coolen, met een vergiet op zijn hoofd op de pasfoto voor een rijbewijs mag.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster (KVS) is deels een studentikoos grappige, deels een serieuze beweging die onder meer preekt dat iedereen gelijk is. Daarom ook wil Coolen met een vergiet op zijn hoofd op een pasfoto voor een nieuw rijbewijs. Moslims mogen immers ook met een hoofddoek op de pasfoto, als hun gezicht maar helemaal in beeld is. En wat een hoofddoek is voor een moslima, is het vergiet voor de pastafariër, zoals KVS-aanhangers zich noemen.

Aartsbisschop
De gemeente Eindhoven gaat niet mee in die redenering en geeft Coolen geen nieuw rijbewijs. De Eindhovenaar, een van de vijf aartsbisschoppen van de KVS in Nederland, gaat deze beslissing juridisch aanvechten. Dit ondanks een uitspraak van de Groningse rechtbank deze week. In Groningen stelde de rechter in een identieke zaak, dat de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster niet dwingend voorschijft dat aanhangers een vergiet dragen, en dat de gemeente Emmen daarom niet hoefde toe te staan dat 'aartsbisschop' Dirk-Jan Dijkstra met een vergiet op zijn hoofd op een pasfoto staat voor een identiteitskaart.

Liever nietjes
Dijkstra, en in zijn spoor Coolen, gaan deze beslissing aanvechten bij de Raad van State. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster ontstond in 2005 in de Verenigde Staten. Aanhangers proberen te leven aan de hand van acht grondregels, de 'liever nietjes.' Een voorbeeld: "Ik heb echt liever niet dat je… mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk,oké?"

Bekijk hier ook de blog 'Dingetjes die gebeuren' van Mathé Coolen.

Mathé is een pastafariër, een aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Pastafariërs dragen een vergiet op hun hoofd, als heilig hoofddeksel. Bekijk hoe het Mathé vergaat als hij zijn rijbewijs wil aanvragen (met pasfoto met vergiet) bij de Gemeente Eindhoven. Mathé heeft ook een blog rondom deze kwestie: https://dingetjesdiegebeuren.wordpress.com (with royalty free music from Nicolai Heidlas and Audio Lounge)