Volledig scherm
© Taina Monteiro

Kerkdorp Acht splijt in tweeën uiteen door mogelijke komst supermarkt

EINDHOVEN - De gemoederen lopen hoog op in de Eindhovense kerkdorp Acht. Aanleiding: de mogelijk komst van een supermarkt.

Een deel van bewoners van Acht is blij met de komst van een supermarkt. Maar een andere deel van Acht is mordicus tegen. Tenminste: tegen de plek die de Dorpsraad van Acht daarvoor heeft uitgekozen, de dierenweide aan de Cor Gehrelslaan in het hart van het dorp. En nu moet de Eindhovense gemeenteraad daar een oordeel over gaan vellen.

Enquête
De Dorpsraad van Acht maakt zich al jaren sterk voor de komst van een supermarkt. Uit een enquête begin vorig jaar bleek dat de meeste Achtenaren grote behoefte aan een supermarkt omdat het dorp nu nagenoeg alle winkelvoorzieningen ontbeert.

Met Jan Linders kwam de Dorpsstraat vervolgens tot principe-overeenstemming over de vestiging van een supermarkt op de Dierenweide. Dat was een plek die ook in de enquête naar voren kwam als de favoriete locatie van de Achtenaren.

Handtekeningen
Maar bij de omwonenden van deze groene plek in het hart van die dorp is die locatie volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Zij hebben vervolgens 1500 handtekeningen opgehaald tegen de bouw van een supermarkt en voor de omvorming van de dierenweide tot een kinderboerderij.

Die handtekeningen zijn begin deze maand bij de Eindhovense gemeenteraad ingediend in de vorm van een burgerinitiatief. Daarom moet de raad er nu een oordeel over uitspreken.

Oplossing
Een eerste debat hierover, dinsdagavond, leverde vooralsnog weinig duidelijkheid op. Wel bleek dat twee leden van winkeladviescommissie van de dorpsraad zich intussen uit die commissie hebben teruggetrokken, en zich achter het plan van de 'Vrienden van de Dierenweide' hebben geschaard.

Ook werd duidelijk dat de 'vrienden' en de Dorpsraad nog niet serieus met elkaar overlegd hebben over een oplossing voor hun verschil van mening. Op aandringen van de raad zal dat overleg op korte termijn alsnog plaatsvinden.