Volledig scherm
Leo Pisa

Kledingontwerper en kunstverzamelaar Leo Pisa uit Eindhoven op 87-jarige leeftijd overleden

EINDHOVEN - Kostuumontwerper en kunstverzamelaar Leo Pisa is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden.

Hij was directeur van George Pisa & Zn. Tailleurs BV in Eindhoven en van het Peter van den Braken Centrum in Sterksel. Op 22-jarige leeftijd kwam Pisa in de zaak van zijn vader, George Pisa, die zich in 1927 als kleermaker in Eindhoven vestigde. Onder het bewind van Leo groeide het bedrijf. Hij richtte zich op uniforme kleding. De eerste grote order kwam van de Politie in Eindhoven, hierna volgden grote orders van de Marine, Luchtmacht, Landmacht en Koninklijke Marechaussee. Het betrof ceremoniële tenues voor speciale gelegenheden. Er volgde een grote order voor ceremoniële tenues voor de troonopvolging in 2013. Eerder, in 2002, had Pisa de opdracht verworven voor het trouwkostuum van Willem-Alexander.

Kunstverzamelaar
Leo Pisa was ook kunstverzamelaar. De schilder Peter van den Braken (1896-1979) wijdde hem in in de kunstgeschiedenis. Toen deze zich later in Sterksel vestigde, richtten ze samen een museum op, het Peter van den Braken Centrum. Toen de schilder kort na de opening overleed, zette Pisa het museum alleen voort.

Zijn verzamelbeleid richtte zich op kunstenaars die in de eerste helft van de twintigste eeuw in de omgeving van Eindhoven hebben gewoond en gewerkt. Een groot deel van de collectie is opgebouwd rond Jan Kruysen (1874-1938), die jarenlang in Heeze werkzaam was.