Volledig scherm
© Philips

Kloof tussen ambitie en verwachting bij Philips

EINDHOVEN - Is Philips HealthTech erin geslaagd de orderportefeuille voor medisch apparatuur voller te krijgen? Dat is de vraag maandag, bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

De miljoenen die Philips via de beurs heeft opgehaald voor de verkoop van dertig procent Philips Lighting zullen de resultaten over het tweede kwartaal niet naar grote hoogte stuwen. Maandag presenteert Philips bij de rapportage over het tweede kwartaal vermoedelijk opnieuw een bescheiden omzetgroei van een procent of drie. De verkoopopbrengst van Lighting is voor het moederbedrijf vooralsnog uitgekomen op ruim 860 miljoen euro.

Dat bedrag heeft koninklijke Philips voor het grootste deel al uitgegeven, aan de afbetaling van leningen die Philips twee jaar geleden is aangegaan voor de aankoop van Volcano. Voor de Amerikaanse specialist in slimme katheters heeft Philips een miljard euro neergeteld.

Het restant van het belang in Lighting wil Philips de komende jaren afbouwen. Beursregels schrijven voor dat het concern pas aan het einde van dit jaar opnieuw extra aandelen mag uitgeven. De opbrengst daarvan wil Philips gebruiken om het op de gezondheidstechnologie gebaseerde bedrijf verder uit te bouwen.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.