Volledig scherm
Vopak genomineerd voor Koning Willem 1-prijs. © Koning Willem I Stichting

Koningin Máxima reikt donderdagavond 'Oscars van het bedrijfsleven' uit in Eindhoven

EINDHOVEN - Hoog bezoek donderdagavond op Strijp-S. Koningin Máxima komt de Koning Willem I Prijs uitreiken bij restaurant Radio Royaal. Deze prijs wordt beschouwd als de meest prestigieuze ondernemersprijs van Nederland en staat bekend als de 'Oscars van het bedrijfsleven'. Philips is een van de genomineerden in de categorie Grootbedrijf.

Concurrenten zijn twee andere bedrijven die ook het predicaat koninklijk mogen voeren: Zeelandia uit Zierikzee en Vopak uit Rotterdam. De genomineerden in de categorie MKB zijn: Verhoef Aluminium, Tobroco Machines uit Oisterwijk en Ventura Systems. De derde categorie is de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Daarvoor zijn de kanshebbers: Fuijifilm uit Tilburg, Fairphone en Koppert Cress.

VDL, ASML, DAF
De belangrijkste ondernemersprijs is al eerder gegaan naar bedrijven uit de regio. In 2012 viel de VDL Groep in de prijzen, en ASML en DAF Trucks waren respectievelijk in 2006 en 1988 de gelukkige. De prijs voor MKB-bedrijven is in 2012 gegaan naar Vencomatic in Eersel. In 2014 was KMWE Precisie voor deze categorie genomineerd. FEI Company was in 2012 ook genomineerd.

'Koopmanskoning'
Bestuursvoorzitter van de stichting Koning Willem I is Klaas Knot. Hij is tevens president van De Nederlandsche Bank. Verder is het bestuur samengesteld uit topmensen uit ondernemend Nederland. Ere-voorzitter is koningin Máxima. De prijs is in 1958 in het leven geroepen om bekendheid te geven aan en belangstelling te wekken voor positieve ontwikkelingen in de vaderlandse economie. De prijs wil durf, daadkracht, duurzaamheid, innovatie en doorzettingsvermogen belonen. De naamgever van de prijs, Koning Willem I, kreeg aan het begin van de negentiende eeuw als bijnaam ‘koopmanskoning’. Vanwege zijn sterke ondernemersgeest en scherp oog voor het belang van goede infrastructuur.

Onze Philips-redacteur Miel Timmers volgt donderdagavond de uitreiking van de Willem I Prijs en zorgt voor updates op onze website. Cameraman Ruud Ritzen verzorgt het videoverslag vanaf Strijp-S.

Volledig scherm
Zeelandia genomineerd voor Koning Willem 1-prijs. © Koning Willem I Stichting
Volledig scherm
Philips genomineerd voor Koning Willem 1-prijs. © Koning Willem I stichting