Volledig scherm
© pixabay.com

Koor Toonkunst nu 'erfgoed' van stad Eindhoven

EINDHOVEN – Dubbel feest was er maandagavond bij Eindhovense Koorvereniging De Toonkunst in Eindhoven. Niet alleen kreeg voorzitter Piet Weterings een koninklijke onderscheiding, het gemengd koor zelf ontving het predicaat 'Immaterieel erfgoed van de stad Eindhoven'.

 Wethouder Mary Ann Schreurs kwam het lintje en de oorkonde uitreiken tijdens de algemene ledenvergadering van De Toonkunst.

Koorzangtraditie

Na Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance is EKV pas de tweede organisatie die het predicaat ten deel valt. De Toonkunst wordt ermee geëerd omdat het koor 'al sinds 1896 bijdraagt aan het in stand houden van de koorzangtraditie'. Ook vervult de vereniging met 70 leden sociaal en historisch een belangrijke functie. En in binnen- en buitenland is De Toonkunst een 'gewaardeerd ambassadeur van de stad Eindhoven'.

Voorzitter

Weterings (77) kreeg het lintje opgespeld dat hoort bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nasssau. De decorandus is sinds 1986 lid van de vereniging. Twee jaar later werd hij voorzitter. Die functie bekleedt hij, met een aantal jaren onderbreking, nog steeds. Volgens Schreurs is hij de 'stimulerende, inspirerende en continuerende kracht van het koor'.

Mannenkoor

De Toonkunst werd in 1896 opgericht als mannenkoor. In 1921 volgde de damesafdeling. Na de Tweede Wereldoorlog werd EKV een gemengd koor dat ook internationaal aan de weg timmert. Met bekende musici brengt De Toonkunst vaak gerenommeerde werken (Carmina Burana, Misa Criolla, Requiem voor Vincent van Gogh) op. Maar ook optredens in Eindhovense verzorgingstehuizen en bij de Dodenherdenking schuwt de vereniging niet.