Volledig scherm
Een regenboogzebrapad in Utrecht. Foto: ANP

Kritiek op regenboogzebrapad in Eindhoven

EINDHOVEN - De kans is groot dat er een regenboogzebrapad komt in Eindhoven, als signaal dat homo's en lesbiënnes welkom zijn in de stad.

Maar eerst komt er een gedegen onderzoek naar de mogelijkheden daartoe, omdat er nogal wat juridische haken en ogen kleven aan de aanleg van zo'n pad. Met de toezegging voor zo'n onderzoek wist de Eindhovense wethoudere Jannie Visscher (SP) van verkeer dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een groot aantal twijfelende gemeenteraadsleden over de streep te trekken.

Alleen de CU was uiteindelijk tegen het voorstel van de LPF van Rudy Reker, ingediend naar aanleiding van de gebeurtenissen in een homonachtclub in Orlando, Florida, waarbij tientallen doden en gewonden vielen.

Reker vindt dat Eindhoven als vijfde stad van Nederland, in navolging van verschillende andere grote steden in binnen- en buitenland, het duidelijke signaal moet afgeven dat hier geen probleem gemaakt wordt van iemands seksuele geaardheid. Hij kreeg daarin meteen bijval van GroenLinks, BBL en D66. Ko Jansen van de ChristenUnie betitelde het voorstel echter als 'grachtengordelpolitiek' en achtte het een 'raadsdebat onwaardig'."Dit is doorgeslagen tolerantie. Het zou veel beter zijn een gebaar te maken richting vluchtelingen en asielzoekers", hield hij de LPF voor. "Bovendien is een regenboogzebrapad geen echt zebrapad. En dat roept in het verkeer alleen maar verwarring op."

Die zorg over de verwarring leefde ook bij andere fracties, zo bleek: zij wilden van de wethouder weten hoe het met de juridische status van het regenboogzebrapad zit. Die is inderdaad onduidelijk, erkende Visscher. "Maar ik waardeer de symbolische waarde hiervan ten zeerste. Daarom ga ik kijken wat er binnen de regels niettemin allemaal mogelijk is."