Volledig scherm
Opening van de Dutch Technology Week in Eindhoven. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Laat zien die technologie

De Dutch Technology Week is in stad en regio. Elk jaar pakken we er flink mee uit. Maken een keus uit die bonte mix van evenementen. We hebben het daar nog wel eens lastig mee.

De Dutch Technology Week is geen publieksevenement zoals zijn bijna naamgenoot Dutch Design Week. De DTW is een doelgroepenfestijn. Voor kinderen, studenten, werkenden in de high tech en professionals in verschillende sectoren.

Ik snap de doelstelling. Kinderen interesseren voor techniek. Studenten warm maken voor een baan bij DAF, VDL, ASML, NXP en noem ze maar op. Binnen de sector netwerken en elkaar inspireren.

Maar wat jammer blijft: de stad bruist niet van de Dutch Technology Week. Afgezien van de high tech ontdekkingsroute die zaterdag weer vele duizenden mensen naar de bedrijven zal trekken, kan de gewone mens er niet veel mee. Je wordt niet uitgedaagd om van die nieuwe technologie te proeven, je te verwonderen over hoeveel moois en innovatiefs hier wordt bedacht en gemaakt.

Het kan wel, heb ik dit jaar gezien. Op het 18 Septemberplein in de Eindhovense binnenstad loop je aan tegen het Slimmer Leven Huis, een mantelzorgwoning met slimme snufjes. Die maakt nieuwsgierig. Ik zou er ook de Stella zonneauto en Storm elektrische motor hebben neergezet, om maar wat te noemen.

In de Dommel bij het park achter het Van Maerlantlyceum drijven twee hoorns. Een prachtige combinatie van kunst en technologie. Het kunstwerk van architect Rob van Dam misstaat bepaald niet in de DTW met zijn schoepenraderen met trappers die de hoorns kunnen voortbewegen. De parkbezoekers hebben dat niet in de gaten. Zet er van tijd tot tijd een paar fietsers op, zou ik denken.

Laat het zien dus.

Auteur: Peter Scholtes

Volledig scherm
Opening van de Dutch Technology Week in Eindhoven. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof
Volledig scherm
De hoorns Sonate Jheronimo in de Dommel. © Kees Martens/fotomeulenhof