Volledig scherm
© Bert Jansen

Laatste dagen van golfslagbad De Tongelreep in Eindhoven begonnen

EINDHOVEN - Een toegangskaartje kost maandag slechts een euro. Maar daarna is het echt afgelopen. En gaat de deur van golfslagbad De Tongelreep in Eindhoven op slot. Definitief, na bijna dertig jaar.

Van een echte stormloop op het golfslagbad is in de laatste dagen voor de sluiting geen sprake, zegt coördinator Esther Vonken van De Tongelreep. "We hadden het wat drukker verwacht. Maar het is echt heel rustig, momenteel." Daar is ongetwijfeld het mooie weer van de afgelopen dagen debet aan, denkt Vonken.

Speciaal vanwege de in de politiek veelbesproken sluiting van het zwembad heeft de gemeente Eindhoven een ludieke actie op touw gezet. In de periode voor de sluiting wordt de toegangsprijs tien dagen lang telkens met een euro verlaagd, tot maandag de 1 euro is bereikt. Vandaag kost een toegangskaartje derhalve zes euro. Verder is er medio september nog een afscheidsbijeenkomst voor (oud-)personeelsleden.

Renovatie
Het golfslagbad gaat dicht omdat de noodzakelijke renovatie van het verouderde golfslagbad in de ogen van een meerderheid van de Eindhovense gemeente De Tongelreep te duur is. Bovendien vindt de raad het met subsidie draaiende houden van een zwemparadijs geen overheidstaak meer, in een tijd dat elke euro omgedraaid moet worden voordat-ie kan worden uitgegeven. Behalve het golfslagbad gaat ook het buitenbad dicht. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe buitenzwemvoorziening.

Hoe die er uit gaat zien, is nog niet bekend. Daarover wordt nog overleg gevoerd met de gebruikers van de Tongelreep. De rest van het sportcomplex - de binnenbaden en het Pieter van den Hoogenband zwemstadion blijven wel gewoon open. De sluitingsdiscussie heeft in de Eindhovense politiek nogal wat stof doen opwaaien.

Zo kostte het debat sportwethouder Bianca van Kaathoven (SP) uiteindelijk de kop. Zij voelde geen vertrouwen meer van de gemeenteraad en leverde daarom medio april haar portefeuille in. Zij werd begin juni opgevolgd door partijgenoot Jakob Wedemeijer.