Volledig scherm
© Thinkstock

Lagere btw op reparaties kan milieu sparen en banen opleveren

Zweden heeft een wetsvoorstel ingediend om het btw-tarief op reparaties te verlagen. Hiermee willen ze de consumptie afremmen, het milieu sparen en banen genereren.

Nederland zou hieraan een voorbeeld kunnen nemen. Overheden hebben hun mond vol over circulaire economie, het tegengaan van overconsumptie en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Met subsidies en speciale awards worden bedrijven daarin gestimuleerd. Maar het wordt ook tijd voor regelingen die de bevolking hierin stimuleren. Zoals een verlaging van het btw-tarief op reparaties. Zweden wil hierin het voortouw nemen. Hopelijk doet een goed voorbeeld volgen.

Wetsvoorstel
Is je telefoon kapot of doet je wasmachine het niet meer? Tien tegen een dat je ze weggooit en vervangt door een nieuwe. Om verspilling tegen te gaan, grondstoffen te sparen en werk te genereren, willen ze er in Zweden voor zorgen dat je je spullen goedkoper kunt laten repareren in plaats van ze naar de stort te brengen. Deze maand is daarom door de regerende sociaaldemocratische partij SAP en de Groenen een wetsvoorstel ingediend om het btw-tarief op reparaties te verlagen van 25 procent naar 12 procent: de reparatiewet. Daarnaast willen ze nog extra belastingvoordeel voor reparaties doorvoeren door het arbeidsloon op reparaties aftrekbaar te maken van de inkomensbelasting.

Door deze maatregelen moet spullen repareren 'rationeel economisch gedrag' worden: het moet goedkoper zijn om een grasmaaier te laten maken dan een nieuwe te kopen. Zo willen ze het in Zweden aantrekkelijker maken om spullen te repareren in plaats van ze weg te gooien en tegelijketijd de CO2 uitstoot verminderen.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt de btw per januari 2017 verlaagd.

Hergebruik
De Zweedse minister van Financiën Per Bolund hoopt dat de belastingvoordelen de reparatie-industrie zullen stimuleren en dat er zo nieuwe banen ontstaan voor vakmensen en immigranten. De Zweedse overheid zet al langer in op een hergebruik. Het land recyclet de helft zijn huisafval en bij de verwerking van de andere helft wordt stroom opgewekt. Een aantal jaar geleden bleek het recycle-systeem zo efficiënt dat het land afval uit Noorwegen moest importeren, omdat er anders Zweedse huishoudens zonder stroom kwamen te zitten.

Nederland
In Nederland kun je al veel spullen laten repareren voor het lage btw-tarief van zes procent, zoals kleding, fietsen of schoenen. Maar is je scooter, auto of wasmachine kapot dan betaal je hier toch het hoge tarief van 21 procent btw voor de reparatie: net zoveel als bij een nieuw product. Wellicht dat de Nederlandse overheid een voorbeeld kan nemen aan de Zweedse collega's.

Auteur: Hanneke van den Nieuwenhof