Volledig scherm
Jalila Essaïdi werd bekend met haar vinding: een kogelwerende huid van spinnenzijde. Inmiddels runt ze BioArt Laboratories, met een team van zo'n dertig man. © Irene Wouters/fotomeulenhof

Lagerhuisdebat BioArt Laboratories uit Eindhoven over wetgeving rond nieuwe materialen

DEN BOSCH - Het Eindhovense BioArt Laboratories organiseert woensdag in Den Bosch een debatavond die de verouderde regel- en wetgeving betreffende nieuwe materialen ter discussie stelt.

Wat mag wel en wat niet? Een kies krijg je mee naar huis, een orgaan mag je doneren als je daarmee iemands leven kunt redden. Maar een ledemaat amputeren voor een kunstwerk is strafbaar. Is ons lichaam dan wel ons eigendom? Het is een van de vraagstukken die het Eindhovense BioArt Laboratorium woensdagavond samen met de Provincie Noord-Brabant aan de kaak stelt in een Lagerhuisdebat. Vanuit verschillende invalshoeken en disciplines wordt gediscussieerd worden over ethische en juridische vraagstukken. De discussie richt zich vooral op nieuwe materialen.

Razendsnelle ontwikkeling

"De ontwikkeling van nieuwe, biotechnologische materialen gaat razendsnel. Toch stamt de wet- en regelgeving nog uit de vorige eeuw", zegt Jalila Essaïdi, directeur van BioArt Lab. "In Nederland zijn nog veel zaken verboden, die elders worden toegestaan. Onze angst is dat we daardoor hier straks een enorme achterstand gaan oplopen." Als voorbeeld noemt ze haar kogelwerende huid van spinnenzijde die heel de wereld overging. "Voor die zijde zijn geiten gefokt die de bouwstoffen voor spinrag produceren in hun melk. Hun melk bevat proteïnen die spinnen gebruiken om spinnenzijde te produceren", legt Essaïdi uit. "In het laboratorium mag alles. Maar we kunnen de productie niet opschalen. Want dan moeten foetussen van geiten het protheïne-gen toegediend krijgen. Want dan moet in foetussen een nieuw gen tot expressie gebracht worden. Dat is genetische modificatie en dat is hier verboden."

Juridische status

Het debat is bedoeld om de discussie open te breken. Essaïdi: "We willen met mensen in gesprek die de wetgeving maken, maar ook de afnemers moeten meebepalen. Want er is nog veel onwetendheid en angst. Het debat wordt gevoerd om mensen meer bewust te maken. Door de huidige juridische status van nieuwe materialen ter discussie te stellen, kunnen we wettelijke verbeteringen in een stroomversnelling brengen. Dat is van groot belang voor de stimulering van innovatie."

Het Lagerhuisdebat is woensdagavond van 19.00 tot 21.45 uur, Bois le Duc zaal, Provinciehuis Den Bosch.